Seguretat i sensació de seguretat


  • Comparteix:

francesc.carol

Francesc Carol


Publicat: el 25/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El darrer observatori sociològic ens mostra que més del 60% de la ciutadania considera Sant Cugat una ciutat segura i un 74% se sent segura a casa seva. Aquestes bones dades, juntament amb el descens constant dels casos de robatoris a l'interior de domicilis, ens porta a afirmar que Sant Cugat és una ciutat segura, sense dubte.

Tot i això, ens arriben queixes sobre el nivell de seguretat a la ciutat. Com és possible, doncs, la contradicció entre les dades que confirmen la seguretat del nostre municipi i aquests imputs sobre inseguretat?

L'explicació és que una cosa és la 'inseguretat' i l'altra la 'sensació d'inseguretat', que no és el mateix. La inseguretat està relacionada directament amb el fet delictiu; és a dir, si hi ha robatoris hi ha inseguretat. És un fet objectiu. La sensació d'inseguretat, en canvi, és un fet subjectiu que es basa en la percepció de seguretat que té la ciutadania.

Així, ens trobem amb barris que, tot i tenir un índex de seguretat molt bo (objectiu), la gent se sent insegura (subjectiu). Aquesta sensació d'inseguretat pot ser provocada per factors aliens als fets delictius: manca de presència policial, poca il·luminació als carrers i actes de vandalisme. I fins i tot en una zona molt segura pot convertir-se en una zona 'insegura' quan es produeix algun fet delictiu aïllat, que crea alarma a causa de la seva raresa.

El que és clar és que els dos fenòmens han de ser tractats de manera diferent. La inseguretat amb la persecució del delicte i la sensació d'inseguretat amb mitjans que canviïn aquesta sensació. I, de manera especial, cal fomentar la relació directa de les forces de seguretat i els responsables polítics amb els veïns, ja que res tranquil·litza més que conèixer de primera mà la situació dels delictes al barri.

En definitiva, no n'hi ha prou amb fer de Sant Cugat una ciutat segura, cal treballar també per eliminar les possibles sensacions d'inseguretat. Perquè la seguretat dels ciutadans i ciutadanes és una prioritat del nostre govern.

FRANCESC CAROL és regidor d'ERC-MES de Seguretat Ciutadana, Via Pública i Benestar Animal



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.