Gràcies, cultura local


  • Comparteix:

esther.madrona

Esther Madrona


Publicat: el 24/mar/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa més d'una setmana que treballem des de casa. Treballem, dinem, sopem, fem vida social... Fa molt de temps que tenim la tecnologia del nostre costat per poder mantenir al màxim la nostra vida quotidiana sense haver de sortir de casa si vivim una situació excepcional com és el cas. Ara tenim l'obligació de fer-la servir per poder seguir participant de la nostra rutina amb una mínima qualitat.

És evident que costa ser a casa, limitant les nostres sortides a comprar, passejar el gos, llençar la brossa o treballar en alguns casos (deixeu-me que aquí faci un gran parèntesi per posar en valor la feina de tanta i tanta gent que es deixa la pell dia a dia en aquesta situació. Parlo d'equips mèdics i de seguretat, però també parlo de comerciants, escombriaires, personal d'assistència social...).

Aquests dies de confinament són moltes les iniciatives que han sortit, i m'atreviria a dir, arreu del món, per fer més lleugera l'estada a casa: i la cultura hi juga un paper essencial. Sovint es cau en l'error de considerar la cultura com un fet merament d'oci o de lleure, però espero que aquests dies ens ajudin a veure que la cultura és molt més que entreteniment.

La cultura és solidària, perquè davant aquesta crisi social no ha dubtat ni un moment a inventar-se festivals de música, recitals de poesia, reposicions d'obres teatrals... online i fàcilment accessibles. La cultura és cohesionadora, perquè quan la gaudim no podem evitar entendre que vivim en una societat que ens cohesiona i ens identifica, ens fa sentir part d'un tot.

La cultura és crítica, perquè ens dóna eines per ser més crítics amb el nostre entorn i descobrir com ens hi relacionem. Ens fa més lliures.

Per això mateix, em vaig voler sumar al moviment de compartir continguts culturals a les xarxes socials per acostar la cultura i els seus valors intrínsecs a tothom. En concret, la cultura local, aquella feta pels nostres veïns i veïnes.

Estic molt contenta quan veig que entitats teatrals publiquen diàriament vídeos a les xarxes socials, que les entitats de cultura popular segueixen oferint assajos i jocs per a la seva gent (i qui sap si gent nova!) o que recuperen actuacions antigues. Gràcies. Crec que mai no us podré estar prou agraïda. Hi sou sempre, a les dures i a les madures.

La tornada a la quotidianitat farà pujada, segur que caldrà prendre moltes mesures i actuar amb generositat, perquè el sector cultural català quedarà tocat. Però aconseguirem tornar a portar la cultura al carrer, a les sales i al centre de la vida!

ESTHER MADRONA, tinenta d'alcaldia de Cultura



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.