La vida abans que el capital


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 17/abr/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tant els ha de costar entendre a aquells qui ens governen des de l'Estat que precisament ara és el moment de les polítiques valentes i transformadores?. De polítiques veritablement d’esquerres? De propostes que pensin en el futur de les persones? En el futur de les nostres vides que, com totes, mereixen ser viscudes en condicions dignes? Ara és moment de restablir l’activitat no essencial? De veritat?.

Probablement no sigui una qüestió d’entendre-ho sinó de voluntat. Voluntat i fermesa per fer front als poders fàctics, aquells qui realment governen o, més aviat, manen sense un mínim exercici de sobirania popular. Sense una mínima consulta ni democratització de les seves decisions. Estem parlant de les grans empreses de l’IBEX35, de les grans fortunes i de la patronal. Tots ells, els grans plutòcrates d’aquest món globalitzat, són qui ens està abocant a la inseguretat de tornar al treball enmig d'una pandèmia encara no resolta. Més enllà d'això, trobem que les mesures per protegir els més vulnerables (que cada cop serem més) no són suficients i no són suficientment socials. Em deixa atònit comparar certes polítiques més progressistes d'alguns governs de la dreta liberal europea amb les que s'estan duent a terme aquí.

No vam entendre-ho bé amb la crisi del 2008? No vam entendre allò que ara repetim tant? Allò de 'capital vs vida?' Vaja, una cosa tan descabellada com pretendre que les polítiques per sortir d'una crisi econòmica tan bèstia tinguin la mirada posada en les persones i la vida i no en els beneficis milionaris d'uns pocs. Hem oblidat que el rescat bancari a l'Estat Espanyol ens va costar més de 50 mil milions d'euros que la ciutadania no ha recuperat? No recordem que aquests plutòcrates ens estafen vora 140 mil milions (12% del PIB) en paradisos fiscals? Que el 10% més ric de la població de l'Estat acumula gairebé el 60% de la riquesa? Sabem que l'any 2019 Repsol, Iberdrola i Endesa van tenir més de 7 mil milions d'euros de beneficis? Quan parlem de 'capital vs vida', parlem de tot això. De la injustícia que representa que uns pocs s'ofeguin en un mar de diners incomprensible per al cervell humà d'una vida i centenars de milers les passin de tots colors per arribar a final de mes.

Si som capaços de pensar en tot això, hem de ser capaços d’exigir una sortida veritablement d’esquerres a aquesta crisi. Hem de convertir l'esperit solidari i comunitari que es desperta en els humans en situacions de crisi en força i lluita. Les crisis obren escletxes que són oportunitats per a canviar les coses i viure millor en un futur. Podem pensar que passarà el mateix que al 2008 o podem optar per exigir una sortida justa a aquesta crisi.

És el moment de posar els sectors estratègics (aigua, llum, gas, telecomunicacions, transports, etc.) sota control públic. Perquè aquests sostenen les necessitats bàsiques per al desenvolupament digne de les persones i no han de dependre del lucre privat. És el moment de garantir els drets laborals dels i les treballadores. És el moment de consolidar uns serveis públics universals i de qualitat. L’educació ens forma i erigeix en comunitat i la sanitat ens sustenta la vida. És el moment de parlar d’habitatge públic en majúscules. El sostre, fora del mercat privat. És el moment de desenvolupar sectors productius i de dir-li a l’economia que treballi en funció del progrés social. En definitiva, és el moment de ser sobirans d’allò que ens cal per organitzar i promoure la vida en conjunt.

MARCO SIMARRO és regidor (CUP-PC) de Participació i Barris i Joventut



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.