Vianants i mascaretes


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 22/mai/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests darrers dies, en què ja es permet fer exercici a unes hores concretes, he pogut abandonar una mica el confinament, per fi!, i recuperar una part de les caminades que abans feia diàriament. Sant Cugat, per sort, és un lloc ideal per a aquesta mena d'activitats. El cos necessita oxigenar-se i la vida sedentària no és gens aconsellable. Jo no corro, camino, però ho faig a pas ràpid, és clar, no a pas contemplatiu.

Aprofitant l'avinentesa, vaig decidir comptar el nombre de persones que segueixen les indicacions de les autoritats sanitàries i el de les que no ho fan. Ja han dit que no és bo dur mascareta si estàs fent exercici, atès que t'empassaries el teu propi aire i això seria molt negatiu. Però sí que cal dur-la en cas d'anar a comprar, o a treballar, o en transport públic, o passejant el gos. Doncs bé, vaig pensar que en comptes d'emetre una opinió basada en la mera impressió, era millor que hi posés xifres. Els números són freds, és cert, però no enganyen. I, si ho fan, no és culpa seva, és culpa de qui els interpreta d'acord amb uns interessos determinats.

Vaig excloure els automobilistes, els ciclistes i la gent que fa exercici i vaig establir dos apartats: vianants i vianants passejant el gos. I, a partir d'aquí, quins duien mascareta i quins no, la qual cosa va desembocar en un total de quatre apartats: dos amb mascareta i dos sense. Vaig fer els comptes durant cinc dies (dissabte, diumenge, dilluns, dimarts i dimecres), del 16 al 20 de maig, en un recorregut de mitja hora entre les set i les nou del matí canviant una mica la ruta i això és el que vaig comptabilitzar: vianants amb mascareta, 67; vianants sense mascareta, 95; vianants passejant el gos amb mascareta, 10; vianants passejant el gos sense mascareta, 41. És a dir, que dels 213 vianants que em vaig trobar, 77 duien mascareta, i 136 no la duien. I en l'apartat específic dels passejadors de gossos, dels 51 que vaig veure, només 10 la duien. He descomptat el nombre de persones que duien la mascareta a la barbeta i també una que la duia al cap, talment com si fos una quipà, la gorra dels jueus. El dijous 21, primer dia d'ús obligatori de la mascareta, aquest en fou el resultat: 37 vianants amb mascareta; 38 sense, entre els quals un únic passejador de gos amb mascareta i 5 sense. En l'anecdotari: dos nois joves patinant en una pista precintada i vuit joves asseguts i xerrant en grup. D'aquests, només un duia mascareta i guardava la distància física. Els altres 7 en prescindien.

Evidentment, això no és cap estudi científic ni té la pretensió de ser-ho. No caldria sinó! És només una observació. De l'observació amb dades, tanmateix, se'n poden treure més conclusions, que de l'observació sense dades. Amb dades, per limitades que siguin, tenim una informació a partir de la qual podem formar-nos una opinió més objectiva; sense cap dada, només tenim una opinió, una impressió, una sensació. Respectable, naturalment, però més fràgil que si la sustentem en números. Per això no vull emetre cap judici sobre la qüestió, per bé que tinc la meva opinió personal sobre les persones que es creuen superiors a les autoritats sanitàries o que pensen que elles són immunes al coronavirus perquè ni infecten ni s'infecten. Ja diuen que en aquest món hi ha d'haver de tot. Simplement deixo aquests números aquí perquè cada lector tregui les seves pròpies conclusions.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.