El govern de Sant Cugat fa valer la seva majoria per aprovar un pressupost que posa les persones 'al centre'

L'oposició considera que els comptes de l'executiu no s'ajusten a la realitat causada per la pandèmia de la Covid-19


Temes relacionats

Junts per Sant Cugat veu 'poc ambiciós' el pressupost i proposa endeutar-se per fer front a la crisi ( 5/jun/20)

Cs considera els pressupostos de Sant Cugat 'totalment insuficients' i 'una presa de pèl' ( 5/jun/20)

12,6 milions en inversions 'realistes' per millorar Sant Cugat ( 3/jun/20)

El primer pressupost del tripartit de Sant Cugat: 149 milions i un increment del 22% en el capítol d'inversions ( 1/jun/20)


  • Comparteix:

El tripartit de Sant Cugat ha donat llum verda al pressupost 2020 / Foto: Cugat Mèdia

El tripartit de Sant Cugat ha donat llum verda al pressupost 2020 / Foto: Cugat Mèdia

Llum verda al pressupost municipal de Sant Cugat de 2020. Al ple extraordinari d'aquest dilluns, els vots favorables dels 13 regidors del tripartit d'esquerres han servit per aprovar inicialment uns comptes de 149.161.482 euros (un 12,89% més respecte als de l'any passat) que posen les persones 'al centre'. Junts per Sant Cugat, amb nou regidors, s'ha abstingut en un gest 'per manifestar la voluntat de sumar', mentre que els tres representants de Cs hi han votat en contra. En el seu argumentari, els dos grups de l'oposició han coincidit a assenyalar que els comptes són insuficients per fer front a les conseqüències de la pandèmia. Una vegada formalitzada aquesta aprovació inicial, s'obre el període d'al·legacions.



ESCOLTA-HO

'Aquest és el primer pressupost d'un govern d'esquerres després de 32 anys de dretes'. Amb aquestes paraules ha iniciat la seva intervenció el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, que ha defensat que aquests comptes són 'els millors que es podien presentar en aquest primer any' de mandat, tenint en compte la situació excepcional causada per la pandèmia. Per al socialista, es tracta d'un pressupost 'realista' que posa 'al centre les persones' i que planteja més control en la previsió de la despesa. Soler també ha apuntat que aquests comptes marquen la línia que l'executiu vol treballar en els propers anys i avisa que el primer pressupost on realment es notarà el canvi quant als mandats anteriors serà el de 2021.

Malgrat que l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha apuntat que l'executiu ha mobilitzat 11,5 milions per fer front a la crisi de la Covid-19, des de l'oposició consideren que l'acció és insuficient. El regidor de Junts Carles Brugarolas apunta que al document pressupostari 'no hi ha referències a la pandèmia'. Es queixa que els comptes no preveuen 'ajustos en els ingressos ni diuen res extraordinari per fer front a la conjuntura actual'. Brugarolas considera que amb les modificacions pressupostàries del ple extraordinari de l'abril no n'hi ha prou per abordar la crisi. El regidor de Junts també ha demanat al govern -en particular ha interpel·lat el PSC- que reclami al govern espanyol el desbloqueig del superàvit de les administracions locals perquè l'Ajuntament pugui fer ús de la seva tresoreria.

Per part de Cs, el regidor Sergio Blázquez ha qualificat el pressupost de 'pre-Covid-19' i considera que 'no prioritza les necessitats reals' derivades de la pandèmia. 'Com és possible pensar que enguany es recaptarà el mateix en plusvàlues que l'any passat?', ha exemplificat el representant de la formació taronja. Blázquez ha reclamat la creació de microcrèdits a autònoms i petites empreses i ha qüestionat partides destinades a subvencionar esdeveniments esportius i culturals que no se celebraran arran de la situació sanitària. Per al regidor de Cs són uns pressupostos 'mal enfocats' quant a contingut, però també quant a continent. Blázquez augura que 'ni ingressarem ni gastarem' el que recull el document.

Des de l'oposició no només han carregat contra el que consideren mesures insuficients per fer front a la pandèmia. També han criticat que el pressupost hagi rebut l'aprovació inicial sis mesos després de l'inici de 2020. Des de Junts, Brugarolas ho atribueix a la composició de l'executiu, 'un trencadís polític' que ha endarrerit l'elaboració del document. El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha defensat la unitat del tripartit: 'Som un vitrall'. Es tracta d'un discurs compartit per la portaveu de la CUP-PC, la tinenta d'alcaldia Núria Gibert, que ha reconegut que el document ha comportat 'un debat complex, però ric' que permet desenvolupar els 'objectius polítics' dels tres grups municipals de govern. La cupaire, a més, confia que els pressupostos de l'any que ve i posteriors seran més ambiciosos que els que aquest dilluns s'han aprovat.

Amb l'aprovació inicial del pressupost es dona pas al període per presentar al·legacions. Des de Junts ja han avançat que no tenen previst presentar-ne per agilitzar l'aprovació definitiva i han estès la mà a l'executiu per treballar propostes concretes a les comissions informatives especials creades amb motiu de la Covid-19. Malgrat la demanda de Pere Soler perquè l'oposició facilités el camí, Cs sí que presentarà al·legacions.




Pere Soler

Posem en el centre de l'atenció a les persones i un indispensable control de la despesa dels diners públics que ens aportarà un major encert en la previsió de la despesa.

Carles Brugarolas

És un pressupost fet com si no hi hagués pandèmia. No hi ha ajustos en els ingressos. Ho confien tot en les mesures del ple extraordinari de l'abril, que vam votar en contra perquè eren molt insuficients.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.