Òmnium Cultural i alguna cosa més


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 12/jun/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Jo, per la meva professió, he establert com a codi indefugible personal no tenir mai cap carnet de cap partit polític o entitat per més simpaties o connexions ideològiques que m'hi uneixin. Penso que un carnet, una filiació, condicionen inevitablement les opinions fins al punt, de vegades, de provocar la defensa d'accions indefensables. Escriure públicament sense tenir cap adscripció administrativa amb un partit o entitat permet que el periodista o l'escriptor ho facin amb més llibertat i sense connotacions de dependència. Òbviament és una percepció personal, parlo només per mi, però vull sentir-me lliure per criticar allò que no m'agradi d'un partit o d'una entitat si considero que ha fet quelcom reprovable o que contradiu allò que predica.

Per això sóc tan profundament al·lèrgic als individus sectaris, capaços de defensar les més grans vileses del seu partit per l'única i exclusiva raó que és el seu partit qui les fa. Hi ha gent que és al·lèrgica al pol·len, altres ho són als gats i jo ho sóc als sectaris. Per desgràcia n'he conegut un munt. Ai de tu!, que gosis qüestionar res del seu partit, perquè et salten com un llamp a la jugular. El seu partit és sagrat. Sagrat!

El sectari és un tap per a l'evolució humana, perquè no sols és submís amb les sigles sota les quals milita o simpatitza, també persegueix o difama els companys de militància que qüestionen la més petita línia d'actuació. Ja ho diu el mot: sectarisme. Fan del seu partit una secta i, amb el fanatisme religiós que els caracteritza, tracten d'heretgia tota dissidència. Internet els ho posa més fàcil encara.

Tanmateix, pel que fa a la tinença de carnets, respecto plenament els periodistes o escriptors que tenen carnet de filiació política o politicocultural. Cadascú ha de fer el que cregui convenient. No caldria sinó! També n'hi haurà que, arribats aquí, gosaran dir-me que no, que faig molt malament de pensar així i que hauria de pensar com pensen ells i de fer com fan ells, perquè bla, bla, bla... I és que de gent que vol dirigir la vida dels altres n'hi ha a gavadals.

Explico això perquè em ve de gust lloar els quinze anys d'existència d'Òmnium Cultural a Sant Cugat i l'esplèndida tasca que ha dut a terme, com ho demostra el seu creixement. Quan va néixer Òmnium, aquesta gran persona que és en Xavier Escura, aleshores president local de l'entitat i després regidor de Cultura de l'Ajuntament, deia que calia 'fer penya i fer pinya', i ara, quinze anys després s'ha passat d'un petit grupet de socis a més de 3.800. Això ho diu tot. Jo, com he apuntat, no tinc carnet d'Òmnium, no escric al dictat de ningú. Escric el que penso i per això gloso Òmnium. I la mateixa llibertat que tinc per fer-ne una glosa la tindré per fer-ne una crítica si, modestament, penso un dia que s'hi escau. Simpaties per Òmnium? Totes. Simpaties per l'ANC, per descomptat. Simpaties pels partits independentistes, naturalment. Però sense carnets. Carnet s'escriu amb C de cotilla, i les cotilles per a un escriptor, ni que siguin plastificades, són molt incòmodes, tant per moure's com per a escriure.

Per això puc dir que estic absolutament en contra del pacte d'Esquerra i de la CUP amb el PSOE, a Sant Cugat, i de Junts per Catalunya amb el PSOE, a la Diputació de Barcelona. Tots dos, per més excuses que s'hi posin, són pactes antinatura. L'independentisme mai no pot governar amb el nacionalisme espanyol de la mateixa manera que el motor d'un cotxe mai no pot funcionar amb benzina barrejada amb aigua. Recordem que el PSOE, partit que condecora torturadors, és un dels partits que va empresonar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i que el manté a la presó des de fa gairebé dos anys. La resta és literatura. Ara, tanmateix, cal celebrar els quinze anys d'Òmnium a Sant Cugat amb una lleialtat i una coherència absolutes als seus principis: 'Llengua, Cultura, País'. És a dir, defensa de la llengua pròpia de Catalunya, defensa de la seva identitat cultural i defensa de la seva llibertat nacional. Moltes gràcies, amics i amigues d'Òmnium!

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.