Comencem bé el nou curs escolar


  • Comparteix:

pilar.gorina

Pilar Gorina


Publicat: el 16/set/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les escoles i els instituts de la nostra ciutat han obert les portes. Infants i joves han iniciat, de nou, la seva activitat. Hi ha un munt de sensacions contradictòries. Hi ha neguit. Hi ha pors. Hi ha angúnies per veure com es resoldrà aquest o aquell problema concret. Els accessos, els patis, les mesures de prevenció, la distribució dels espais, la mateixa organització de la docència, la resposta que caldrà donar si apareixen casos positius, com es garanteix la coordinació amb els serveis sanitaris... Tot és nou i complex. I, sobretot, desconegut.

Però hi ha coses que no són noves i aquests dies les he pogut constatar amb alegria. La professionalitat i el compromís del professorat, entregat a la seva feina, buscant solucions als problemes que sorgeixen d'una quotidianitat diferent. Aquest esforç per buscar solucions l'he vist en docents i en personal no docent. L'he vist en els responsables de les Associacions de Famílies. També l'he vist en el personal municipal. Són majoria els que busquen com solucionar els problemes i no es deixen portar per la reacció comprensible d'exigir solucions als altres sense aportar el seu propi esforç.

Tampoc és nou constatar com són d'importants els equips directius d'escoles i d'instituts. El seu paper és clau per aportar serenitat i complicitat. També per exigir responsabilitat a tothom, perquè el primer que fan és exigir-se-la a ells mateixos.

Necessitem que aquesta exigència i aquesta responsabilitat siguin àmpliament compartides per tothom. Cadascú des del seu lloc.

Res no serà fàcil. Apareixeran problemes en el dia a dia dels centres, que han hagut de modificar la seva organització i el seu funcionament.

No ho serà tampoc en l'àmbit municipal. L'Ajuntament (com tants altres ajuntaments del país) ha posat totes les seves energies en facilitar els canvis necessaris per començar el curs amb el màxim nivell de seguretat.

Ni ho serà en l'àmbit sanitari. Caldrà comprovar cada incident que signifiqui una sospita, gran o petita, compatible amb una infecció per Covid. Tots haurem de ser més responsables que mai: ni portar un fill o filla amb febre o d'altres símptomes, ni passar-ho per alt en el centre, ni adormir-se en la resposta sanitària.

Per descomptat que hem de ser exigents amb les administracions públiques. I exercir amb llibertat el dret a la crítica i a la censura si considerem que tal o qual responsable públic no fa la seva feina ben feta. Però aquesta exigència als altres ha de començar amb l'autoexigència de tothom.

Més enllà de les angúnies provocades per la situació sanitària, no hem d'oblidar, tanmateix, la feina més important de les escoles i els instituts i dels seus principals protagonistes: ensenyar, aprendre i construir coneixement... Ningú no pot passar per alt que a les escoles i als instituts cal fer el que es fa sempre, tan bé com s'ha fet sempre... adaptant-se però, a unes circumstàncies especials. Els docents faran, segur, un sobreesforç i seran capaços de flexibilitzar les seves pròpies certeses. Això és feina, molta feina. Que espero i desitjo que les famílies puguin apreciar.

Si som capaços, tots, d'entendre la nostra pròpia responsabilitat ens en sortirem. I aviat, aquest malson serà recordat com una cosa que va passar l'any 2020.

PILAR GORINA és regidora del PSC d'Educació, Infància, Universitats i Memòria Històrica



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.