El ple de Sant Cugat tanca files entorn Torra i condemna 'la repressió'

Cs s'absenta del ple i el PSC es queda sol davant el rebuig dels grups independentistes a la inhabilitació de Torra


  • Comparteix:

Ple municipal extraordinari / Foto: Cugat Mèdia

Ple municipal extraordinari / Foto: Cugat Mèdia

Escenificació de la unitat dels grups independentistes al ple municipal contra la repressió de l'Estat espanyol. Junts per Sant Cugat, ERC-MES i la CUP-PC han aprovat aquest divendres en una sessió extraordinària una moció de rebuig a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que els ha unit en la seva denúncia contra els 'atacs' a la democràcia i la repressió de l'independentisme. El PSC, que hi ha votat en contra, no ha donat suport a la moció en considerar que la inhabilitació de Torra no és un atac a la democràcia ni a la institució, sinó que 'hi ha actuat la justícia'. Els regidors de Cs no hi han estat presents, ja que consideren que s'utilitza el ple 'de forma partidista'.



ESCOLTA-HO

La moció rebutja "fermament" el dictamen del Tribunal Suprem que confirma la inhabilitació de Quim Torra. La considera "grotesca i desproporcionada", alhora que injusta. Per això, el text exigeix respecte cap els drets fonamentals com la llibertat d'expressió; una justícia "justa, ponderada i equilibrada", i respecte per les institucions catalanes i els seus representants.

En aquest sentit, condemna "la repressió i la causa general contra el moviment independentista" i reitera el compromís a seguir treballant per assolir una República Catalana.

Junts per Sant Cugat
La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha qualificat la inhabilitació de Torra com "molt greu" i un exemple més de "la repressió" de l'Estat espanyol. "En qualsevol país democràtic, això seria un escàndol", ha dit Fortuny, qui ha reclamat una separació de poders real.

Tot i així, la portaveu ha reiterat que el poble català no serà mai lliure dins Espanya i per això ha situat les eleccions al Parlament de Catalunya com una oportunitat per superar la barrera del 50% de suport a l'independentisme. Una fita que requereix, ha dit, de no rendir-se.

CUP-PC
Per la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, la sentència contra el president de la Generalitat es tracta de "l'enèsima intervenció del règim del 78" i per això ha expressat el rebuig del seu grup a "la intervenció de les forces no democràtiques" de l'Estat espanyol.

Gibert ha fet una crida a "blindar totes les forces vives del país", ja que ha advertit que hi haurà més "entrebancs, repressió i guerra bruta". També ha demanat no acceptar això com "excepcionalitat política" perquè "és molt gros inhabilitar el president de la Generalitat". Per això, ha condemnat "la repressió", la de Torra i la que viuen milers de persones a Catalunya.

"Hi ha gent que està cansada, trista, decebuda", ha dit la portaveu cupaire, als quals ha recordat que això és el que busca la repressió i que cal fermesa i intel·ligència política.

Gibert també ha lamentat l'absència de Cs al ple, un fet que ha titllat de "desistiment de les seves responsabilitats".

ERC-MES
"L'Estat espanyol ha decidit per tots els catalans", ha afirmat el portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, qui ha subratllat que "només el Parlament pot decidir a través de les urnes". Per això, ha considerat la sentència "un nou atac sense precedents a la democràcia" i repressió contra drets fonamentals. "És un escàndol democràtic i més enmig d'una pandèmia".

En aquest sentit, Duch ha assegurat que poden "inhabilitar, però no poden engabiar les idees" i ha reiterat el suport a la independència com a via per construir un país millor, així com la necessitat de treballar conjuntament contra "aquesta ofensiva". El portaveu republicà s'ha mostrat convençut que a les eleccions catalanes es demostrarà "la força de l'independentisme".

PSC
El PSC ha estat l'únic partit que s'ha posicionat en contra de la moció, que considera que es podria haver portat a debat, a més, en un ple ordinari. Per fer-ho, el portaveu socialista, Pere Soler, ha assegurat que se sent català i lliure, i s'ha fet valer del discurs del seu grup parlamentari llegit pel primer secretari, Miquel Iceta. Així, el PSC manifesta el seu respecte a les decisions judicials d'un estat amb separació de poders. "Ni la il·legalitat ni la unilateralitat són camins viables", ha dit llegit Soler, qui ha recordat que ningú està per sobre de la llei.

"No és un atac a la democràcia, no és un atac a la institució, no és tampoc un atac a la llibertat d'expressió, ni és opressió ni és repressió, si senzillament hi ha actual la justícia", ha conclòs Soler, qui ha advertit que Catalunya necessita una nova etapa i eleccions.

La seva intervenció ha provocat les rèpliques de les portaveus de Junts i la CUP, davant les quals Soler ha demanat respectar la seva opinió com ell respecta les altres.


La moció aprovada












Carmela Fortuny

Pels que no ho tenien clar, es confirma la repressió desfermada per part de l'Estat espanyol. Una repressió que segueix intacta i activa des de fa tres anys i ara anul·lant la voluntat del poble de Catalunya que va decidir qui seria el seu president. I això és molt greu.

Núria Gibert

És important que tots i totes recordem que la lluita per les sobiranies no es fa d'un dia per l'altre. És un procés històric que trigarà anys i que, per tant, dependrà de la insistència, de la perseverança i de la intel·ligència política que hi sapiguem posar entre tots i totes.

Francesc Duch

Es tracta d'un nou atac sense precedents de l'Estat espanyol a la democràcia. Una peça més de la causa general contra l'independentisme, que continua ampliant-se per intentar acabar amb unes idees polítiques. Poden inhabilitar, prohibir, multar i empresonar, però no poden engabiar les idees. Avui, més que mai, ens reafirmem en la nostra lluita per la llibertat del país, per la independència com l'única manera definitiva d'acabar amb la repressió d'un Estat perdut, antic i demofòbic.

Pere Soler

No és un atac a la democràcia, no és un atac a la institució, tampoc a la llibertat d'expressió. No és repressió, senzillament ha actuat la justícia. És la resposta a una decisió personal de qui va voler saltar-se la llei.



  • Comparteix:

COMENTARIS

El que s’evidencià, es com d’artificial i fals es el tripartit, el PSC, favorable a l’inhabilitacio del MHP Quim Torra.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 2/oct/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.