A Europa


  • Comparteix:

rui.cavaleiro

Rui Cavaleiro


Publicat: el 21/oct/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Imagineu-vos una reunió familiar amb 27 persones per organitzar la festa del 80è aniversari del vostre avi. Tant si és millor dinar o sopar, quin restaurant, ciutat o entorn rural, menú o lliure elecció, com entretenir els nens i altres decisions delicades. Quan al cap d'una hora de negociació creieu que tot està decidit, aquell cunyat diu: 'i què tal si, en lloc d'anar al restaurant, oferíssim un bon regal a l'avi?'.

Depriment, oi? El que passa en un Consell Europeu, on participen els primers ministres dels 27 països membres de la Unió Europea, és encara més depriment. Al darrer Consell Europeu, els líders europeus van arribar, finalment, a un acord per avançar sancions a Bielorússia, com a represàlia per la manca de democràcia i la repressió de l'oposició durant les darreres eleccions.

Una llista de diverses personalitats del règim bielorús tindrà els seus actius congelats a la Unió Europea.

No obstant això, com el cunyat reticent en les negociacions per a la festa de l'avi, convenç Xipre per acceptar l'acord contra Bielorússia, va obligar a reescriure les conclusions sobre altres temes.

Resulta que un sol membre, entre 27 països de la UE ho pot arruïnar tot.

Negociacions difícils, per tant.

Pel que fa al Brexit, aquell malson, no sabem si acabarà abans de la Covid-19, o no.

Els britànics consideren que no haurien de complir l'acord que van signar fa poc temps, ja que el seu compliment provocaria que es formessin cues de 7.000 camions. L'alternativa seria contractar 50.000 nous funcionaris duaners per completar els tràmits que la separació de la UE obliga, però si fos així, Margareth Tatcher donaria voltes al seu fèretre.

Temps difícils per als polítics.

També són moments difícils per als ciutadans, ja que no es preveu la fi de la pandèmia, ni tan sols després del descobriment esperat de la vacuna.

La vacuna contra la Covid-19 és essencial, però no és l'única necessària. També es necessita una vacuna contra l'odi a Europa, com demostra el recent assassinat a França de Samuel Paty, l'únic delicte del qual era ser professor i ensenyar als joves la llibertat d'expressió.

Una cosa és certa: la vida mai no tornarà a la normalitat.

Doncs, esperem l'arribada de diners del fons europeu de recuperació, el naixement del qual es va veure obstaculitzat per l'actitud dels països anomenats "frugals", aquells obsessionats amb la feina, que mai no es diverteixen si no arriben a la Costa Brava i comencen a beure sangria.

La quota d'Espanya serà de 140.000 milions d'euros i el Govern central ha concretat les línies generals del futur escenari.

Ara comença la inevitable discussió: quant a les empreses? Quant a la modernització dels serveis públics? Quant per als aturats? Quant a sanitat? Quant a les poblacions més vulnerables? Quant per al medi ambient? Quant per a la mobilitat? Quant per als joves? Quant a les noves escoles? Quant a Catalunya? Quant a Sant Cugat?

De totes maneres, serà una negociació similar a la festa dels 80 de l'avi. Amb sort, el cunyat no participa en la reunió.

RUI CAVALEIRO és militant del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.