Les ordenances fiscals, un instrument econòmic al servei de la ciutadania


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 28/oct/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les ordenances fiscals tenen per objecte regular els ingressos suficients per finançar els serveis públics que l'Ajuntament presta al municipi, i que juntament amb les aportacions rebudes per altres administracions, serveixen per al manteniment dels serveis, equipaments i béns municipals que poden gaudir els ciutadans i ciutadanes. I això és el què disposa la Llei reguladora de les hisendes locals, que estableix el procediment per a l'aprovació i modificació dels tributs locals, taxes i preus públics.

Els governs plantegem dos instruments econòmics per dur a terme l'acció de govern, el pressupost i les ordenances fiscals, i en el cas de Sant Cugat amb un clar horitzó, un full de ruta per tot el mandat emmarcat i sustentat en el Pla d'Actuació Municipal, i excepcionalment pel 2021 en el pla per lluitar contra la crisi de la Covid-19, ambdós a més aprovats el passat mes de juliol pel plenari municipal.

És obvi que, a la vegada, cal garantir i mantenir l'equilibri financer de l'Ajuntament i proveir-se de recursos suficients per a la prestació dels corresponents serveis municipals, i mantenir l'ambició del govern municipal per desenvolupar criteris de tarifació social, mantenint el pols en la lluita contra el canvi climàtic, i el suport a l'habitatge, els tres grans eixos del govern del canvi.

Per tant, ordenances i pressupost van lligats, i enguany s'ha elaborat una proposta de modificacions de diverses ordenances fiscals, que ajudaran i facilitaran la implantació de polítiques de caràcter social, econòmic o mediambiental, entre d'altres quan es proposi el pressupost, i per tant, establir-ne les bonificacions si s'escau o gravar allò que es consideri oportú.

A grans trets les modificacions proposades per al 2021, tenen l'objectiu de no augmentar la pressió fiscal a la ciutadania i al sectors econòmics, amb la congelació de tots els tributs municipals i les taxes responent a l'impuls de noves bonificacions socials i ambientals, amb una proposta d'incorporació de tarifació social per a les famílies nombroses i d'obres ambientals que seran bonificades en l'IBI. El suport al petit comerç i a la promoció econòmica també és una de les principals novetats d'aquestes ordenances, en que s'agilitzaran els tràmits per poder rebaixar i aplicar descomptes en la taxa de recollida de residus, mercats municipals i ocupació de la via pública en cas de situació d'excepcionalitat.

Pel que fa a l'impuls de les polítiques ambientals i de lluita contra l'emergència climàtica, s'ha proposat la creació d'una nova tarifa reduïda de l'impost de construccions i obres (ICIO) per a les obres d'instal·lacions d'elements d'aprofitament d'energia solar, biomassa, geotèrmic i/o sistemes per estalvi d'aigua.

Però aquestes ordenances també ens ajudaran a millorar la lluita contra la pandèmia i poder agilitzar bonificacions, descomptes i altres qüestions, o en d'altres situacions d'excepcionalitat pels propers exercicis, és a dir anem preparant aquells condicionants que ens permetran donar suport en situació de crisi.

Algunes de les propostes a més de les mencionades anteriorment són: el manteniment dels tipus gravamen de l'IBI, el manteniment del tipus aplicable a la base imposable de l'Impost per l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), el no increment de les taxes, la possibilitat de la reducció de fins el 80% la taxes de mercats municipals, ocupació de la via pública i residus, la bonificació del 50% de l'IBI a habitatges amb instal·lacions fotovoltaiques, una tarifa única respecte a la llicència d'obres, millora en els terminis per a la liquidació de les taxes d'ocupació via pública en períodes de pagaments trimestrals, etc.

En definitiva les ordenances donen resposta a les necessitats, d'una manera progressiva, facilitant la redistribució i solidaritat, s'han modulat i actualitzat, i complementaran la proposta de pressupost que en poques setmanes presentarem. Una aposta que no acaba aquí, tant sols el gir financer i canvi de rumb en l'economia de l'Ajuntament s'està produint, amb claredat i transparència, cercant el consens entre les formacions polítiques que esperem que en la seva aprovació definitiva facin un capteniment i vegin l'oportunitat de remar tots plegats en la mateixa direcció, crec que la ciutadania es mereix com els seus representants es posen d'acord en els temes essencials de la gestió municipal.

PERE SOLER és el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat i portaveu del grup municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.