42è aniversari de l’aprovació de la Constitució. I ara què?


  • Comparteix:

francesc.duch

Francesc Duch


Publicat: el 8/des/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa 42 anys que un 6 de desembre de 1978 s’aprovà la Constitució Espanyola. Una aprovació tutelada i vigilada pels militars. ERC -encara prohibida i perseguida en aquells moments- va fer una crida a votar-hi en contra. Avui, com ahir, ho seguiríem fent.

En primer lloc, val la pena destacar que ja ha passat el temps suficient per tenir una perspectiva històrica, i fer balanç i afirmar clarament, que la Constitució ha servit per tapar i avalar la impunitat de la dictadura franquista.

Per allargar el pacte del silenci, per consagrar el que s’anomena el règim del 78, per blanquejar els aparells de l’estat, hereus i continuadors de la dictadura (judicatura, policia, exèrcit, alt funcionariat), per establir una pseudo-democràcia que continua violant drets fonamentals i empresonant presos polítics, i per mantenir una monarquia decadent i corrupta amb un Rei i una dinastia que només va obtenir un vot: el de Francisco Franco.

Una Constitució que continua incomplint l’article 1 o el 23 on es fa referència a la sobirania o els drets de participació política. L’incompliment de l’article 47, "tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat" o el 128, que diu que tota la riquesa del país ha d’estar subordinada a l’interès general.

I segurament, el que és més important, és que parlem d’una Constitució que s’ha convertit en una arma que s’esgrimeix per atacar els més elementals drets polítics del poble de Catalunya i, paradoxalment, els més elementals drets polítics i democràtics del mateix poble espanyol a qui hauria de servir.

La Constitució del "A por ellos!". Ha de quedar clar que aquesta no és la nostra guerra. El poble espanyol ha de decidir si vol una Constitució que avala el règim del 78 i la Monarquia o bé, està per un canvi de règim, per una República avançada social i políticament.

ERC ajudarà als pobles veïns de l’Estat en aquesta lluita, però avui la nostra prioritat és i ha de ser la lluita pel dret a l’Autodeterminació, per la Independència, per la República Catalana.

FRANCESC DUCH és tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat, Via Pública i Benestar Animal




  • Comparteix:

COMENTARIS

menys dedicar-se a opinar sobre la constitució , i mes pencar per allò que hauríeu de representar , que es els interessos de la gent de Sant Cugat del Vallès , cal recordar que sou simplement regidors de l'ajuntament, doncs au va, vinga, que teniu el poble força desatès.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 10/des/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.