Repensar els Tres Tombs: una festa lliure de patiment animal


  • Comparteix:

sandra.tello

Sandra Tello


Publicat: el 14/gen/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La pandèmia ha capgirat la realitat com la coneixíem fins ara. Fins i tot, les activitats quotidianes s'han convertit en excepcionals, com ara anar a prendre un cafè en una terrassa. Però una de les poques coses positives del context que estem vivint és que hem de pensar noves maneres de relacionar-nos i de viure el dia a dia.

Aquesta setmana, la festivitat damnificada per la Covid-19 és la rua dels Tres Tombs, no se celebrarà i se substituirà per una exposició. Una gran oportunitat per a l'Ajuntament i les entitats organitzadores per abolir la rua d'una vegada per totes i repensar la festivitat cap a la conscienciació i el benestar animal.

Sant Antoni Abat és el patró dels animals, el seu protector. Però què té de protector exhibir els animals pel mig de la ciutat? Si ho parem a pensar, sembla ben bé al contrari: una exhibició dels animals en un acte ple de patiment (al web de la PAS podeu llegir l’estrès que pateixen durant l’acte).

Hi haurà qui estarà en contra d’aquesta idea i sortirà en defensa de la tradició. Sembla que les tradicions gaudeixin d’una protecció inviolable sobre les quals no es pot posar en dubte la seva existència. Per què? Perquè són tradicions i prou? En ple segle XXI, no sembla una resposta prou sòlida per seguir vulnerant els drets dels animals any rere any.

Hem de ser capaços de repensar les tradicions, sobretot si no aporten res de bo més enllà del valor tradicional. I més encara, si per contra, els animals en surten perjudicats. La història, l’experiència i l’esperit crític són claus per reflexionar i ens han de donar les eines com a societat a no tenir por i proposar alternatives, per molt velles que siguin les tradicions.

Si bé Sant Antoni Abat és el patró dels animals, la popularitat d’aquesta festa ha de ser l'impuls per donar-li la volta i que sigui un gran dia per a la conscienciació del benestar animal. Des de la PAS, i de ben segur que la resta d'entitats animalistes de la ciutat obrim la porta al món de la cultura popular i a l’Ajuntament per repensar plegades en l’acte dels Tres Tombs cap a una festa lliure de patiment animal.

SANDRA TELLO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.