Els municipis necessitem un canvi de govern a la Generalitat


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 20/gen/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta és una afirmació que subscriuríem la majoria de governs municipals, la paràlisi del govern de la Generalitat ha repercutit i pot incidir de manera directa en el rumb que poden prendre els municipis, també Sant Cugat. Un govern desgastat i en bronca interna permanent entre els socis de govern accelera aquesta necessitat, s'hi sumem les nefastes decisions no només en la gestió de la pandèmia, sinó també en el dia a dia de la resta d'àmbits, de com les promeses, les grans proclames i anuncis de suport econòmic no arriben no només als municipis sinó als col·lectius afectats, com ara els ajuts als restauradors, autònoms, a l'esport, al món de la cultura. De com els professionals dels diferents sectors econòmics encara no han revertit les retallades, i el pitjor, que no s'albira un canvi de tendència en els sectors claus com l'educació, la sanitat o els serveis socials, de com una pandèmia ha fet aflorar i accentuar molts dels problemes estructurals de la gestió d'una administració estancada i sense idees ni capacitat de reacció. És obvi que cal un canvi de rumb i cal recuperar el posicionament de Catalunya com a país, cal exigir als nostres governants que deixin de plorar, de baralles internes, de veure qui és més què per guanyar un grapat de vots, i pensin en quin país ens deixen, malmès socialment i trencat econòmicament. Per això cal treballar per la reconstrucció social i la reactivació econòmica, Catalunya necessita ara més mai el canvi, els ajuntaments ja hi estem treballant, necessitem a la Generalitat com l'aliada als nostres projectes.

Els i les socialistes hem estat capaços de trencar aquesta dinàmica de derrotisme en la política, i amb un acte de responsabilitat MIQUEL ICETA ha impulsat la figura de SALVADOR ILLA com la persona que pot encapçalar aquest repte. En paraules del propi Iceta, "no hem elegit un candidat, hem escollit un president per a la Generalitat”. Aquest ha estat el revulsiu en la política catalana, sens dubtes ara el socialisme català està de nou preparat per a governar el país, amb una proposta atractiva, municipalista, defensant la justícia social, l'ecologisme i amb mirada feminista.

Cal l'aliança amb els municipis per a quest reconstrucció social i reactivació econòmica, cal un lideratge públic des de la Generalitat, amb un reconeixement inexistent en aquests moments, amb diàleg social, en col·laboració amb la societat i amb el municipalisme com han fet altres administracions supramunicipals per tal de reforçar l'Estat del benestar i recuperar la força del nostre teixit empresarial, associatiu i institucional. I per això ens manca un bon Govern per garantir la gestió política de manera eficaç, assolint una administració accessible i eficient, rigorosa per tal de gestionar els recursos de tots. Hem de superar processos i quimeres que no ens han dut enlloc més que a la frustració i empetitir el nostre país. Ara més que mai és necessari passar a la col·laboració lleial entre institucions, sense duplicitats, reforçar i millorar l'autogovern i promoure el pacte social i la concòrdia entre els catalans i les catalanes.

Des dels municipis hem de demanar al Govern que promogui una nova Llei de governs locals i de finançament local, per desenvolupar les previsions estatutàries, clarificar les competències i fer realitat la participació dels municipis en els ingressos de la Generalitat, amb consens de les entitats municipalistes per recuperar el principi d'autonomia local i els recursos suficients per a dur a terme les competències establertes. Necessitem un finançament just, equilibrat i
equitatiu per donar resposta de manera eficaç, eficient i efectiva i posar fi a la morositat del manteniment dels serveis essencials de l'actual Govern de la Generalitat que presten els ajuntaments. Necessitem un pla d'inversió local, una nova Llei de barris, més oferta de lloguer a preu assequible, la lluitar contra l'habitatge buit, que el Govern generi noves promocions d'habitatge de lloguer a la nostra ciutat i dotar de línies de finançament als municipis per a la creació d'habitatge públic.

Això és una breu pinzellada del què els i les socialistes volem oferir als municipis i a la ciutadania, i això és possible amb un nou Govern a la Generalitat amb un nou president que presideixi, amb capacitat d'interlocutar i d'arribar a consensos, que sàpiga gestionar i no gesticular. Aquest és el canvi que necessita Catalunya i és pel que treballarem, perquè Sant Cugat i la resta de municipis en surtin reforçats.

PERE SOLER és el tinent d'alcaldia de Presidència, Economia i Hisenda, i portaveu del grup municipal del PSC



  • Comparteix:

COMENTARIS

Doncs vinga , au, ja pots anar-hi...... A Sant Cugat del Vallès necessitem urgentment un canvi d'alcaldessa i equip de govern, la paràlisis en que com a municipi, ens trobem, es escandalosa.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 20/gen/21


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.