Sexualitats consentides


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 5/mar/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El rebombori que ha tingut la revelació periodística dels abusos de poder i d'assetjament sexual d'alguns professors a l'Institut del Teatre em sembla positiu. En una altra època no hauria estat possible per la senzilla raó que aquesta praxi es considerava normal. La prova és que aquests abusos i assetjaments eren coneguts per tothom, inclosa la direcció, però ningú no deia res més enllà de l'esfera privada. De fet, no tinc cap dubte que hi deu haver alumnes o exalumnes santcugatenques de l'Institut que podrien explicar les seves vivències en aquest sentit. Jo, personalment, en conec algun cas. Cugat Mèdia podria aprofundir-hi.

Per sort, hi ha hagut una evolució força notòria de la societat en aquesta qüestió; ara hi ha molta més sensibilitat amb relació a la integritat de les persones i als límits que separen el respecte de l'agressió, i el moviment internacional 'Me Too' n'és una expressió ben diàfana. Sentències judicials com la del cas Harvey Weinstein, el productor nord-americà que ensarronava les actrius al seu despatx sota l'amenaça de no deixar-les tornar a treballar mai més, han servit perquè moltes actrius, tot fent pinya, hagin decidit sortir de l'armari conscients que el seu silenci només beneficiava l'assetjador.

Ignoro si aquest serà un dels temes a debatre en els actes relacionats amb el Dia Internacional de les Dones, però dono per descomptat que sí en el marc de les sexualitats lliures, desitjades i consentides. El món de l'espectacle i dels artistes, siguin actors, actrius, músics o ballarins, és un món ple d'intangibles que no té res a veure amb altres àmbits laborals més reglats i afavoreix la impunitat. Evidentment, hi ha una qüestió de gènere, en tot això. Però és obvi que l'abús de poder i els assetjaments sexuals també es produeixen entre homes i entre dones.

Permeteu-me que acabi amb una frase que no és meva, és d'Eva Abellan, Síndica de Greuges de Sabadell i presidenta del Fòrum de Síndics de Catalunya, entrevistada per Cugat Mèdia: "Podem tenir molts drets, però si no els exercim ni els reivindiquem no ens serveixen de res".

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.