El 8 de març


  • Comparteix:

paula.nunez

Paula Núñez


Publicat: el 10/mar/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 8 de març és un dia de reivindicacions pels drets de les dones, les feministes ens unim i fem homenatge a totes aquelles dones que han lluitat i han defensat els drets i les llibertats robades per néixer amb el 'sexe equivocat'. Tenim unes fites molt clares però el paradigma social i econòmic pot causar confusions i que apareguin nous feminismes o escissions que fan perillar l'agenda política feminista.

Feminisme o feminismes? és una pregunta essencial i una la llista llarga de feminismes, tenim els feminismes liberals, els feminismes interseccionals, els des colonials, els inclusius, positius, postmoderns, occidentals, ortodoxes, hegemònics, històrics, fins i tot les feministes amazòniques! tantes opcions que ja no sabem quina escollir o quines són les causes defensen.

Hem de parar i fer memòria a l'agenda política feminista amb tres segles d'història perquè resolt els dubtes i detecta si estem davant del feminisme o és un altre cosa. A més ens dona les armes per no deixar-nos enganyar i reconèixer el que hi ha darrera de cada escissió o el que amaguen els feminismes 'ex novo'.

El contingut mínim de l'agenda política o demandes feministes és la següent:

  • El feminisme és un moviment social i polític de transformació social, cultural i econòmic. Té com a finalitat transformar i procurar un nou paradigma social i econòmic de relacions justes i ètiques entre els dos sexes.

  • Un moviment alliberador de totes les dones, per aquest motiu el feminisme vol abolir la mercantilització dels cossos de les dones. No som objectes de mercat!. L'abolició de la prostitució, pornografia i ventres de lloguer és un requisit 'Sine qua non'. Si un d'aquests feminismes no té l'abolició a la seva agenda, llavors estem davant d'un producte del sistema patriarcal i capitalista... No és feminisme!

  • És internacionalista!, totes les dones de totes les cultures han de tenir els mateixos drets i les mateixes condicions materials i que aquestes siguin justes i igualitàries amb els homes. Cap cultura, religió o costum justifica pràctiques que subordinen a les dones. Per tant, els nous feminismes que defensen pràctiques que subordinen, diferencien a les dones pel seu honor, ataquen a la seva integritat física, a la llibertat o la igualtat... No és feminisme.

  • Té com a eix principal l'opressió per SEXE. Hi ha tres eixos opressors: el sexe, la classe social i la raça o l'origen. El feminisme és un moviment per a totes les dones, independentment de la raça i la classe social, totes!! La desigualtat és per néixer dones. La interseccionaliltat és des dels inicis del feminisme un element analític per fer crítica analítica de la situació material de les dones i defineix el marc per fer polítiques efectives. Un exemple és l'abolició de la prostitució, quines condicions materials i eixos opressors tenen les dones en situació de prostitució? La classe social, la raça i el sexe perquè són en la seva majoria dones amb pocs recursos i d'orígens diversos. Els nous feminismes que argumenten que hi ha un feminisme blanc, o de dones burgeses...No és un feminisme efectiu.

  • Vol canviar la representació de la dona i totes les definicions o essències històriques, les dones no som objectes, no som "vasijas", no som éssers per facilitar la vida de cap home, no som homes castrats ni una alteritat a l'home. La coeducació, que no és simplement l'escola mixta, és una qüestió principal de l'agenda feminista, una mesura a mig i llarg termini per canviar la mirada patriarcal que ho abasta tot. La coeducació vol abolir els rols de gènere i els estereotips sexistes. El feministes inclusiu o diversos que a la seva agenda defensi el gènere, els rols de gènere i els estereotips sexistes...No és feminisme!.


  • El feminisme és un moviment de les dones i per les dones però, a més, ens acompanyen homes igualitaris que lluiten amb nosaltres conscients de la desigualtat per sexe existent. I és un benefici per a tota la societat amb relacions justes i ètiques entre els sexes, homes i dones, per aconseguir una societat avançada, justa i en definitiva una societat millor.

    PAULA NÚÑEZ és secretària de feminisme del PSC



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.