Isabel Galí: 'Estem en un moment perillós pel que fa a la protecció de drets humans que ens agafa a contrapeu'

La periodista de la secció internacional de TV3 Isabel Galí ha ofert una ponència al cicle 'Enraonar'


  • Comparteix:

La periodista de TV3 i directora adjunta del programa 'Món', Isabel Galí, ha reflexionat, en una nova xerrada del cicle 'Enraonar', com els mitjans de comunicació han de tractar les notícies que afecten els drets humans. En la ponència 'Són responsables els mitjans de la protecció dels drets humans?' ha respost la pregunta rotundament amb un sí, emfatitzant que els periodistes han d'anar fins al moll de l'os i rebatre els arguments de l'extrema dreta. La xerrada s'ha emès en directe per 'streaming' des del plató de Cugat Mèdia.

Les 10 frases més destacades de la conferència:
  • "Els mitjans de comunicació tenim una responsabilitat extra pel que fa a la protecció dels drets humans perquè som un element vital de transmissió de missatges polítics i perquè som imprescindibles per explicar i denunciar quan aquests drets estan sent vulnerats".

  • "La nostra feina és insistir fins al més mínim detall en els casos concrets i no quedar-nos amb la mera denúncia. Explicar el màxim de circumstàncies i condicionants de cada cas, com pot passar amb el tema de les ocupacions".

  • "Si la guia són els drets humans, hi ha un moment en què els periodistes hem de triar com enfocar la situació i prendre partit. Col·locar-se en una banda o una altra depèn de la cadena, però també a títol individual del periodista".

  • "Parlar de violència, sense explicar-ne les causes, deforma la visió del món que tenim i del nostre entorn. Quan s’informen de les protestes que tenen lloc a altres països del món es busquen les causes que provoquen les protestes. Aquí hem de fer el mateix".

  • "Les xarxes socials han irromput a les nostres vides de manera frontal i ens fan de mirall. Els periodistes estem molt més monitoritzats i, d’aquesta manera, el debat s’amplia, és immediat i s’agilitza. Penso que tot això és molt bo. A més a més, una mentida pot circular més ràpidament per les xarxes, però, alhora, es pot desmentir molt ràpidament".

  • "Com a espectadors, tenim prejudicis racials i els mitjans de comunicació hi contribuïm a mantenir-los i a allargar-los en el temps. No hem d’associar automàticament la immigració amb delinqüència. També hem d’evitar explicitar l’origen de les persones protagonistes de la informació si aquesta no és una dada rellevant".

  • "Entre les causes majoritàries de la immigració, es troben les raons de guerra, injustícies socials i pobresa en el país d’origen que, en la majoria de cops, són provocades pels països i potències occidentals".

  • "Explicar el món del segle XXI és explicar els conflictes que hi ha entre potències. Crec que la part honesta que se’ns exigeix als periodistes, és la d’intentar no transmetre una visió d’allò que passa al món que sigui binària.

  • "Cada vegada són més desvergonyides les declaracions dels líders internacionals sobre la no importància de violar els drets humans. Abans aquest era un motiu de vergonya internacional i els governs dels països intentaven amagar les violacions dels drets humans. Això, avui dia, cada cop passa menys. Estem en un moment perillós pel que fa a la protecció de drets humans que ens agafa a contrapeu".

  • "La gent està tendint cada vegada més a anar a buscar aquells mitjans de comunicació que reafirmen aquella opinió que ja tenen. Això empobreix molt el ventall d’informació i la capacitat d’empatitzar amb allò que és diferent".



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.