Volem una taula de salut activa i àgil


  • Comparteix:

maria.cruz.molina

María Cruz Molina


Publicat: el 1/mai/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sant Cugat necessita un òrgan de participació ciutadana en sanitat real i efectiu. Tot i que portem molt temps reclamant-lo, la pandèmia ha fet més visibles les mancances i dificultats d'una atenció sanitària quan hi ha dèficit de recursos i s'exerceix la pressió assistencial sobre el conjunt de professionals. Ara més que mai es fa necessari garantir el dret a la informació, a la transparència i a la participació en la presa de decisions per a la definició de les polítiques públiques en salut.

Aquesta reclamació ve avalada per diferents documents. El Marc de la Participació Ciutadana en Salut de la Generalitat de Catalunya, estableix que la PCS és "el mecanisme per incorporar de manera transparent i ordenada les persones i la societat civil en la presa de decisions públiques". La Guia per incorporar la participació en el disseny, implementació i avaluació dels plans locals de salut de la Diputació de Barcelona, defineix la PCS com a "mecanisme de la ciutadania per intervenir, de forma individual i col·lectiva, en la definició i l'aplicació de les polítiques públiques d'una administració". L'Informe sobre la participació ciutadana en l'àmbit de la salut i la sanitat al municipi de Barcelona, del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris, considera la PCS com "aquelles accions individuals o col·lectives fetes per la ciutadania en les polítiques o activitats píbliques". Entén la PCS com un instrument democràtic, de millora de la transparència i de rendició de comptes, de participació i influència en les decisions polítiques, i, molt important, un dret de la ciutadania avalat per la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. Es considera una forma de corresponsabilitzar a la ciutadania respecte la seva salut i de millorar la relació entre professionals i pacients.

El Marc per la PCS, delimita quatre característiques que s'han de donar:

  • La deliberació per arribar a consensos
  • La confrontació de la diversitat de visions
  • L'aportació d'arguments i prioritats no substitueix la responsabilitat de les decisions polítiques
  • Cal que totes les aportacions es tradueixin en una acció transformadora de la que cal informar als ciutadans


  • Un dels criteris a destacar que hauria de seguir la PCS, segons el Marc de la PCS, és "garantir una informació intel·ligible i de qualitat. Establir objectius realistes. Cal explicar el perquè de les propostes que s'incorporen i les que no". També diu que la PCS pot ser una eina útil per apropar als professionals clínics a la mirada dels usuaris reals i potencials amb la conseqüent millora de la seva relació i augment del coneixement sobre els mecanismes de gestió i organització per part de la ciutadania. Podríem afegir la importància de basar-se en la evidència científica, criteri present en els documents.

    Els principals objectius formulats pel Marc de PCS serien:

  • Fomentar una presa de decisions més informada i compartida entre professionals i pacients i entre ciutadania i serveis de salut
  • Contribuir a un nivell de salut de qualitat
  • Impulsar la promoció de la salut i de l'educació en salut
  • Vetllar per fer més eficient la prestació de serveis
  • Fomentar la confiança de la ciutadania en el sistema de salut
  • Reforçar els nivells de qualitat democràtica. D'aquí es proposen accions concretes de les que destaquem la configuració d'espais de participació com a plataformes àgils, promovent centres de salut més oberts a la participació


  • Una de les funcions rellevants d'aquest òrgan seria contribuir al diagnòstic de salut de la comunitat, ja que, segons la Guia de la Diputació, ha d'incorporar el màxim de persones i col·lectius, mitjançant les diferents eines participatives.

    El Reglament de Participació Ciutadana de Sant Cugat del Vallès reforça la necessitat d'establir una veritable participació ciutadana. Fa referència a objectius com: establir un compromís de l'Ajuntament davant la ciutadania sobre la voluntat d'aprofundiment i el foment de la participació democràtica en els assumptes públics de la ciutat; vetllar per fer efectiu el dret de tothom a intervenir en la gestió dels assumptes públics; incrementar el nivell de participació de la ciutadania en la presa de decisions i impulsar les entitats ciutadanes com instruments de participació fomentant la seva intervenció en les polítiques públiques.

    Marea Blanca de Sant Cugat del Vallès (MBSC) aposta per impulsar mecanismes de participació en sanitat que donin veu i capacitat de decisió a la ciutadania, a les entitats d'usuaris i usuàries i als professionals. Els acords presos per aquestes instàncies haurien de comptar amb el compromís de l'administració d'activar-los en temps raonables.

    En base a aquestes consideracions MBSC es proposa presentar a les administracions interpel·lades una proposta que concreti la participació ciutadana en sanitat al nostre territori.

    Està en joc el dret a participar. Està en joc la corresponsabilitat. Està en joc la nostra salut individual i col·lectiva.

    MARÍA CRUZ MOLINA GARUZ és membre de Marea Blanca de Sant Cugat del Vallès



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.