Posem en marxa la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat!


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó


Publicat: el 5/mai/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La lluita contra el canvi climàtic i treballar per la transició ecològica és una de les prioritats del govern republicà de Sant Cugat. Per aquest motiu, hem implementat des de fa temps diverses mesures en aquest àmbit: la implementació de l'anella de mobilitat verda, com a iniciativa pel canvi del model de mobilitat, l'aprovació del Pla d'Acció d'Emergència Climàtica, la proliferació de carrils bici, la posada en marxa de la Taula ciutadana per l'Emergència Climàtica, les línies de subvencions per a mesures que redueixin l'impacte ambiental, i ara, des del passat dissabte 1 de maig, l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). La primera de l'Àrea Metropolitana de Barcelona després de Barcelona.

La ZBE comprèn una àrea de 4 quilòmetres quadrats del municipi de Sant Cugat i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix.

La iniciativa d'implementar la ZBE forma part del Pla d'Acció d'Emergència Climàtica de Sant Cugat i té com a objectiu reduir la contaminació ambiental i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. Fa unes setmanes, l'ISGlobal publicava que la mort de 50 santcugatencs a l'any es relaciona amb la contaminació, i que només complint els límits de contaminació establerts per l'OMS, en podríem evitar 16 cada any.

Des d'ERC i des del govern de l'Ajuntament ens sumem a una política que fa anys que es desenvolupa al nord d'Europa, on als centres de les ciutats el trànsit hi és restringit als vehicles més contaminants. Portem uns mesos treballant per impulsar un canvi en el model de mobilitat i posem la mobilitat activa (a peu i en bicicleta) al centre.

Així doncs, continuem abordant l'emergència climàtica amb mesures beneficioses per a la ciutadania i el nostre entorn. La implantació de la ZBE és un pas més en la lluita contra el canvi climàtic, amb la voluntat de tenir una ciutat pacificada i una mobilitat sostenible. I en vindran molts més.

Ha arribat el moment de la mobilitat sostenible, neta i saludable, i de posar la vida i les persones al centre, reduint les emissions per tal de millorar la qualitat de l'aire de tot el nostre entorn. En aquest sentit, i tal com hem anat comentant, la ZBE també té com a objectiu millorar la salut de les persones.

La salut és un dret fonamental i l'administració municipal, en aquesta qüestió, té competències. En concret, té la potestat i responsabilitat de garantir que no hi hagi una afectació i contaminació elevades a la ciutat i per tant, a la ciutadania, i és per això que és necessari que s'implementin mesures que permetin una òptima gestió del risc per a la salut derivat de la contaminació del medi.

És evident que tots els canvis són molt costosos i generen dubtes a la ciutadania, però cal que fem un canvi de mentalitat en els nostres hàbits pel que fa a la mobilitat i aquest canvi s'assolirà a través de la transició cultural entre totes i tots. Ens hem de moure de manera saludable, activa i sostenible. Ajudem-nos a respirar un millor aire! Seguim!

ALBA GORDÓ és regidora (ERC-MES) de Sostenibilitat i Joventut i comissionada per l'Emergència Climàtica



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.