Les etiquetes són per a la roba


  • Comparteix:

francesc.carol

Francesc Carol


Publicat: el 18/mai/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 17 de maig se celebra el dia internacional contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Es commemora la data del 17 de maig de 1990 en què l'OMS va decidir treure l'homosexualitat de la llista de malalties mentals.

Segurament per a molts dels joves que estiguin llegint aquest article els pot costar entendre que a finals del segle XX l'homosexualitat fos considerada una malaltia mental. Però lamentablement així era i així encara ho continua sent per a alguns sectors de la nostra societat occidental. Sense anar més lluny, determinats grups protestants dels Estats Units encara continuen utilitzant tècniques de pseudo-psiquiatria (tractament d'electroxocs inclosos) amb el convenciment de què l'homosexualitat és una malaltia mental que pot ser "curada".

Per sort, a la majoria de països occidentals la situació ha canviat des de l'entrada del nou segle. Així, entre la nostra societat, l'acceptació de la realitat gai cada cop és mes estesa i les diverses lleis penals i civils garanteixen la igualtat de drets entre heterosexuals i homosexuals, tot i que encara queda camí per recórrer per aconseguir l'autèntica igualtat i l'eliminació.

Però si hi ha un fet que caracteritza al segle XXI ha sigut l'ampliació del concepte de la diversitat sexual. L'alliberament iniciat pel col·lectiu gai s'ha estès a altres orientacions sexuals com la bisexualitat. Un alliberament que no només ha canviat la nostra manera de relacionar-nos, sinó que fins i tot ha ampliat el nostre vocabulari amb nous termes que defineixen una gran amplitud de diversitats sexuals i formes de relació sexual. Homoerotisme, homosensible, heteroflexible, bicurios, homoflexible, parella oberta, parella permeable, swinger... En definitiva, una manera de recollir la immensa diversitat sexual i afectiva dels humans.

Potser ja ha arribat l'hora de l'autèntic alliberament i deixar de classificar les formes d'estimar i de desenvolupar la nostra sexualitat. Segurament les discriminacions desapareixeran quan deixem d'amoïnar-nos per saber en quina categoria sexual encaixem i ens ocupem només de gaudir de la nostra sexualitat i afectivitat. Perquè com diu el personatge de Carrie Bradshaw a la icònica "Sexo en Nueva York"; les etiquetes són només per a la roba.

FRANCESC CAROL és regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.