Dones sàvies

Assun Reyes


Publicat: el 1/jun/21
Opinió| Columnes

Estem vivint una incertesa que ve de lluny i es preveu llarga. És fàcil que el desànim i la ràbia t'envaeixin de bon matí, només posar la radio, connectar-te a les xarxes o llegir el diari. Per protegir-te, ja tens establert un filtre a tots els nivells, de forma que les notícies arribin tenyides de la teva ideologia.

Difícilment deixes entrar opinions lluny de l'àrea de confort que has establert, que puguin fer trontollar aquesta ja precària estabilitat. A mesura que passa el dia aquesta realitat pertorbadora i incomprensible, t'impregna i trasbalsa. Fàcilment, pots caure en un sentiment de resignació, en una inclinació a llençar la tovallola, a pensar que no hi ha res a fer, que això no hi ha qui ho arregli; els éssers humans som així, egocèntrics, insolidaris... les societats que sustentem són fruit d'aquestes individualitats i, finalment, els i les polítiques les votem nosaltres, amb un resultat per a moltes francament millorable.

Doncs en aquest marc trobo cada dia la manera de no caure en plegar i marxar, en l'"apaga y vámonos". Davant les innumerables situacions quotidianes que em portarien a la cadència descrita, penso en com actuarien dones sàvies que conec, que formen part del meu entorn ampli. Són dones que allà on siguin ens fan la vida més agradable, fàcil i, sobretot, digna; la nostra i la de la ciutadania que gaudeix de la seva gestió. Resumint molt, són dones amb una gran capacitat d'escoltar i observar, de negociar i arribar a acords, sàvies de vida i de coneixements, que sumant aquests atributs aconsegueixen una visió global de la tasca encomanada i plantejar solucions viables... i senzilles! Són dones extremadament empàtiques, assertives i eficients, que fan evident la manca d'aquests valors descrits en molts dels nostres "dirigents" en tots els escalafons de les diferents administracions i institucions. Algunes d'aquestes dones han tingut la seva parcel·la de responsabilitat, han pogut demostrar com seria un món on les regles del joc fossin unes altres, les seves, les que he esmentat en les ratlles anteriors, però que estranyament es mantenen poc temps en aquest estatus i ràpidament tornen a una vida amb menys protagonisme, amb la mateixa forma de fer, amb la mateixa saviesa, però a menor escala, per a gaudi de les que ens creuem amb elles en algun moment de les nostres vides o fem una part del camí plegades. Altres no han pogut demostrar aquestes capacitats més que en el seu entorn més immediat, però són l'esperança de projectes futurs en societats on hi ha molt per fer, per fer bé des de l'inici. A aquestes te les trobes quan voltes -quan voltaves!! hauria de dir- pel món, i en elles confien les ONG i institucions responsables del desenvolupament d'aquestes societats en vies de desenvolupament.

Són discretes, no criden, no dogmatitzen, raonen, respecten... riuen i somriuen, per feixuga que sigui la feina que tenen encomanada. I comparteixen, comparteixen coneixements, emocions i vida.

ASSUN REYES és metgessa jubilada, activista en actiu