Envers una cultura de la menstruació


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó


Publicat: el 25/mai/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 12,6% de les dones declaren que abans de la primera menstruació no sabien què era la regla, i un 49% de les dones afirmen que no se sentien preparades per tenir la menstruació quan els va venir per primera vegada. L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol s'ha fixat en dades com aquesta en l'estudi 'Equitat i salut menstrual', el primer en aquest tema. Segons el mateix estudi, un 19,2% de dones han tingut dificultats econòmiques en algun moment de la vida per comprar productes per a la menstruació i el 37,1% s'han vist forçades a optar per productes menstruals més barats.

Més enllà de reivindicar la necessitat de considerar els productes d'higiene menstrual com a productes de primera necessitat, i d'exigir-ne la reducció de l'IVA, és important que parlem molt més de menstruació, i fer-ho sobretot amb adolescents i joves. Perquè, després de milers d'anys d'avenços culturals i tecnològics, no ens pot seguir passant que les dones creixem sense conèixer els nostres cicles ni els nostres cossos. No podem seguir deixant que les persones menstruants hagin d'arribar a renunciar a la higiene menstrual per dificultats econòmiques, ni mantenir el tabú envers aquest tema. Necessitem parlar-ne, escoltar-nos, tenir aquestes converses que ens ajudin a forjar una cultura de la menstruació del segle XXI: desmercantilitzada, emancipadora, sostenible i respectuosa amb els nostres cossos.

En aquest sentit, crec que el ressorgiment de la copa menstrual pot ser revolucionari. La copa és un objecte de silicona que recull el sagnat sense absorbir la flora bacteriana vaginal i que es pot extreure, buidar i netejar, i utilitzar centenars de vegades. I com que es pot arribar a fer servir durant 10 anys seguits, esdevé molt econòmica i respectuosa amb el medi ambient.

En el meu cas, devia cursar 2n de carrera quan, en un dels lavabos de la facultat de ciències de la UAB, vaig topar-me amb un adhesiu de l'Hortet de l'Autònoma: "Encara no utilitzes la copa?". Va ser la primera vegada que en sentia a parlar, i vaig decidir-me a provar-la. Descobrir-la em va significar no només un estalvi econòmic important, sinó molta més comoditat i una eina per conèixer millor el cos i naturalitzar el sagnat. Des de llavors, jo trio la copa!

ALBA GORDÓ (ERC-MES) és regidora de Joventut i Sostenibilitat i comissionada per l'emergència climàtica



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.