Arcadi Oliveres ja és fill predilecte de Sant Cugat

El ple municipal ha aprovat la distinció a títol pòstum per a l'activista, que va morir fa poc més d'un mes


  • Comparteix:

Sant Cugat distingeix de nou l'activista i economista Arcadi Oliveres, que ja és fill predilecte de la ciutat. El ple municipal li ha atorgat aquest dilluns, en una sessió extraordinària, aquesta distinció a títol pòstum en reconeixement de la seva trajectòria, però també del seu llegat i compromís cívic. Oliveres va morir el 6 d'abril als 75 anys a causa d'un càncer terminal. El nomenament de fill predilecte per a Arcadi Oliveres s'ha aprovat amb els vots favorables dels grups d'ERC-MES, PSC i CUP-PC i Junts per Sant Cugat, i l'abstenció de Ciutadans. L'acte també ha comptat amb la presència de la vídua d'Oliveres, Janine Künzi, familiars i amics.

Amb aquest reconeixement, Sant Cugat s'acomiada d'un dels santcugatencs més internacionals, que va dedicar gran part de la seva vida a lluitar pels drets socials i a divulgar la cultura pacifista. Una distinció que se suma a la resta d'homenatges a Oliveres que s'han organitzat a la ciutat, com un llibre de condol, una exposició commemorativa i un acte de la Unipau.

Una declaració de la junta de portaveus, aprovada al ple de febrer i que ha donat peu a aquesta sessió plenària, reconeix la figura d'Oliveres "per la seva trajectòria a favor de la pau i del desarmament, les nombroses iniciatives en favor dels drets humans i la justícia social". L'alcaldessa, Mireia Ingla, va traslladar tot plegat al mateix Oliveres, qui, en una mostra d'humilitat, va dir-li que no era "mereixedor" d'aquest reconeixement. En el ple extraordinari d'aquest dilluns, Ingla recorda aquell moment com a "important" perquè Oliveres "va marxar sabent que la seva ciutat l'honoraria" amb la distinció de fill predilecte.

L'alcaldessa també ha volgut remarcar que, aquest títol "podria haver arribat molt abans" per "l'extraordinari llegat" que deixa Arcadi Oliveres.

La vídua d'Arcadi Oliveres, Janine Künzi, ha recollit el títol i ha dedicat unes paraules al ple. Ha recordat els inicis de la seva vida a Sant Cugat amb l'activista santcugatenc i ha agraït el reconeixement que se li ha atorgat. Sobre Oliveres, Künzi ha dit que era una persona que "tenia molt clar que les diverses maneres de viure i entendre el món" són "una riquesa i no un problema" i ha afegit que Sant Cugat és una ciutat que "encaixa perfectament" amb la manera de ser de l'activista.

El ple extraordinari ha posat punt final amb les paraules i el poema dels seus companys de la Unipau i amics, Neus Sotomayor i Àlvar Roda. La sala, amb aforament limitat, s'ha posat dempeus per dedicar un sentit aplaudiment a Arcadi Oliveres.

Foto: Lali Puig (Ajuntament)
Arcadi Oliveres, nomenat fill predilecte de Sant Cugat a títol pòstum / Foto: Lali Puig (Ajuntament)


La posició dels grups municipals
Cs ha estat l'únic grup municipal que no ha votat a favor de la distinció. El portaveu del partit taronja, Aldo Ciprian, ha explicat que s'han abstingut per "respecte a la família" però no creien que fos una iniciativa "consensuada".

La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha recordat Oliveres com "un home bo", d'aquells que "et marquen" i, des del grup, estan convençuts que el seu llegat "perdurarà per sempre".

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha volgut recordar que hi ha "un fum d'alumnes, a classe i a la vida", que li estan "en deute". Gibert ha assegurat que l'activista ha deixat "empremta en moltíssima gent".

En nom del PSC, Pilar Gorina, ha insistit en què Oliveres "s'ha fet mereixedor" d'aquest reconeixement i ha volgut posar en valor "un comportament exemplar" al llarg de la seva trajectòrica com a activista. Gorina també ha remarcat la importància que Oliveres sapigués que se'l nomenaria fill predilecte de Sant Cugat abans de morir.

Finalment, en nom d'ERC-MES, Gemma Aristoy, defensora de l'expedient de fill predilecte, l'ha recordat com un "excel·lent abanderat i promotor de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles". Aristoy ha afegit que Oliveres "ha fet escola" de la seva manera de ser.

Una vida dedicada a la defensa de la pau
Nascut el 1945 a Barcelona, Oliveres va significar-se com a lluitador antifranquista durant la seva etapa d'estudiant, quan va ser membre del clandestí Sindicat Democràtic d'Estudiants i va participar a la Caputxinada de 1966. Dos anys després va ser processat pel Tribunal d'Ordre Públic i jutjat per reunió clandestina, però finalment va ser absolt.

A la dècada dels 70 va implicar-se en moviments a favor de la democràcia i l'autogovern de Catalunya, especialment a través de l'Assemblea de Catalunya. En aquesta època va participar també en el moviment veïnal, com a fundador de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample, i va militar a Cristians pel Socialisme. Des del 1974 va integrar-se a l'organització internacional catòlica Pax Christi, que va copresidir, amb Frederic Roda i Àngel Colom, fins al 1990. Als 80 va vincular-se a Justícia i Pau, entitat cristiana dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, que va presidir.

Es va vincular activament el 2011 amb el moviment 15-M i el 2013 funda juntament amb Teresa Forcades Procés Constituent.

A Sant Cugat, la trajectòria a favor de la pau d'Oliveres s'ha visualitzat a través de la Universitat Internacional de la Pau, fundada l'any 1984 per Frederic Roda i Adolfo Pérez Esquivel. Oliveres ha estat un dels motors d'aquesta iniciativa que ha presidit fins ara.

Tertulià i col·laborador habitual de Cugat Mèdia i d'altres mitjans de comunicació del país, Arcadi Oliveres ha estat professor d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), membre d'una desena d'entitats i autor de diversos llibres que han divulgat les seves reflexions sobre el deute extern, les desigualtats nord-sud, el militarisme i la teoria del decreixement.

Fills predilectes de Sant Cugat
Oliveres s'afegeix així a la llista de fills predilectes de la ciutat, una de les màximes distincions honorífiques que atorga Sant Cugat. Fins ara, ostenten aquest reconeixement:
  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Pere Grau (2015)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • Pep Blanes (2011)
  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)















  • Mireia Ingla

    Aquesta distinció merescuda a una persona amb la trajectòria personal i amb la vàlua tan extraordinària com l'Arcadi Oliveres. Un títol que, per l'extraordinari llegat que ens deixa, podria haver arribat molt abans.

    Janine Künzi

    L'Arcadi tenia molt clar que les diverses maneres de viure i entendre el món, són una riquesa i no un problema. Sant Cugat ho sap, és exemple de civisme i bon veinatge, una ciutat que encaixa perfectament amb la manera de ser de l'Arcadi.

    Aldo Ciprian

    No compartim amb l'equip de govern aquesta iniciativa perquè no ha estat consensuada amb la resta de partits d'aquest plenar. Per respecte a la família, el nostre vot serà l'abstenció.

    Carmela Fortuny

    Estem convençuts que el seu llegat perdurarà per sempre. Ell ha marxat, però ha deixat moltes reflexions.

    Núria Gibert

    Quina bestiesa de xerrades va arribar fer i quin fum d'alumnes, a classe i a la vida, li estem en deute. He volgut pensar en allò que em toca, l'empremta que ha deixat en moltíssima gent.

    Pilar Gorina

    L'Arcadi Oliveres s'ha fet mereixedor d'aquest reconeixement perquè tots hem coincidit en apreciar en la seva trajectòria un comportament exemplar que volem posar en valor.

    Gemma Aristoy

    Va ser un excel·lent abanderat i promotor de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles. D'aquesta forma de ser, n'ha creat escola.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.