Noves conselleries per a nous reptes

Oriol Cisteró

Oriol Cisteró


Publicat: el 1/jun/21
Opinió| Columnes

El nou govern s'ha posat ja a caminar amb la presa de possessió del MH President Pere Aragonès. Des d'Esquerra Republicana estem molt cofois. 82 anys després tornem a tenir un President del nostre partit escollit democràticament per la ciutadania. L'anterior, Lluís Companys, va ser enderrocat per la força de les armes, va patir exili, detenció i afusellament per part dels feixistes. Els seus hereus, per cert, no van voler assistir a l'acte de la seva presa de possessió.

Per primer cop des de 1939, Catalunya tindrà un president alhora independentista i d'esquerres. Conseqüentment amb el resultat de les eleccions del 14F que va donar una clara majoria del 52% a les forces independentistes i alhora, va suposar un gir a l'esquerra. Era lògic per tant que el nou President tingués les dues característiques.

En aquest sentit podem afirmar que els valors republicans marcaran aquesta nova etapa. Cal una nova manera de governar que el nou govern republicà implementarà. D'entre aquests valors val la pena destacar els que el President Aragonès va definir com les quatre banderes: la social, la feminista, la verda i la democràtica.

D'aquestes quatre, Esquerra Republicana ha tingut la voluntat d'incorporar dues conselleries noves que abans no existien i que s'adeqüen a aquestes prioritats: feminismes i acció pel clima. Tenim clar que mentre lluitem per la independència, també hem de treballar per construir la Catalunya del futur. Tenim clar que la nova societat catalana ha de ser indubtablement verda i feminista. Aquestes són dues emergències que ens cal abordar com a societat d'una manera urgent i que tenen a veure amb el model de civilització i el sistema de producció imperant i que cal transformar en tots els sentits.

Per un costat un model de societat consumista i malbaratadora, que està provocat un canvi climàtic que no pot reconvertir-se amb el temps si no s'actua i que és imperant revertir, i que si seguim així acabarà amb el planeta. Cal canviar molts hàbits i moltes conductes.

També ens enfrontem des de fa molts anys a una societat masclista i patriarcal. Lluitar per la igualtat, en majúscules ha de ser un també repte de canvi de la nostra societat i que aquesta lluita sigui transversal, que impliqui a totes les àrees de govern.

Estem orgullosos, i molt, que aquestes noves conselleries estiguin en mans republicanes. Tant Teresa Jordà pel que fa a l'Acció Climàtica, com la Tània Verge a Feminismes i Igualtat, que ho faran tot per assolir aquests objectius.

Seguim.

ORIOL CISTERÓ és el president d'ERC Sant Cugat