No us entenc


  • Comparteix:

carles.brugarolas

Carles Brugarolas


Publicat: el 7/jun/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Donaré per fet amb un punt de generositat que l'única ambició del qualsevol dels que representem democràticament la ciutadania al nostre consistori només busquem el bé comú. El podem entendre com la millora de les condicions materials i immaterials de vida, cosa que passa per exemple per la construcció d'una societat en què tothom troba camins on desenvolupar-se des de la perspectiva social, econòmica, intel·lectual i cultural, en un marc segur, cívic i pacífic, on es promouen la democràcia, el diàleg i la pau, la sostenibilitat, la transparència i la pulcritud democràtica, on qui queda enrere rep el suport que mereixem tothom i on la salut, l'habitatge i l'educació de qualitat estan garantides i a l'abast.

Per això, no us entenc.

No us entenc, Socialistes i Ciutadans, que sabent que Espanya és de llarg la primera causa de patiment social a Catalunya, molt directament pensant en els que més pateixen, no poseu tot el que teniu al vostre abast per corregir-ho.

Només tenint en compte l’ofec fiscal (hi ha molts altres aspectes) Espanya comporta la pèrdua estructural de més de 200.000 llocs de treball a Catalunya, llocs de treball que la nostra economia genera, que els paguem, però que l’espoli fiscal ens sostreu causant directament més de la meitat de l’atur català, menys salaris i més precarietat laboral. Implica més necessitats socials i molts menys recursos per fer-ne front. Menys pensions, menys subsidis, menys inversió, menys pressupost públic per ensenyament, per sanitat, menys competitivitat. Espanya és un jou per a qualsevol dels que vivim a Catalunya, parlem la llengua que parlem, de dretes o d’esquerres, vinguem d’on vinguem.

Puc entendre (em costa una mica) que us sentiu molt espanyols, ningú us demana que canvieu allò que sentiu. Però com a mínim, si veritablement defenseu el progrés i la justícia social, no hauríeu de defensar una transformació integral d’Espanya, amb ungles i dents, que generés un marc just per a aquells que us voten? I si veritablement defenseu la democràcia, i sabeu que 3 de cada 4 dels nostres veïns i veïnes creuen que hem de poder decidir lliurement el nostre futur, per què us hi oposeu?

No us entenc, Ciutadans i tots els que li heu comprat el relat, CUP, ERC, PSC, que heu fet creure molta gent honesta i benintencionada que Sant Cugat era un niu de corrupció quan no hi ha ningú ni investigat ni imputat a l’Ajuntament de Sant Cugat després de no sé quantes diligències prèvies mil vegades televisades i projectades a tots els mitjans. Ni pel 3%, ni pel cas Palau, ni pels reconeixements de deute... Ningú, res. Escampar merda és molt fàcil. És així com es construeix una societat democràticament més avançada?

No us entenc, ERC, PSC i CUP, quan defenseu que per lluitar contra l’emergència climàtica impulseu més mesures de limitació i empitjorament de la mobilitat, amb la congestió i la contaminació que provoqueu, en lloc d’altres per promoure una mobilitat eficient i no contaminant. Tampoc quan aproveu un pla d’emergència climàtica i no el pressuposteu.

No entenc que combateu l’emergència habitacional i no poseu en marxa noves promocions d’HPO, i quan ho feu el plantegeu enmig d’un polígon industrial en torres d’11 plantes, i que dieu classistes als governs anteriors que havien promogut més HPO que ningú i a tots els barris de la ciutat, fins i tot a Can Trabal, en edificis indistingibles de la resta. Em sembla incomprensible que no entengueu que Sant Cugat és més car senzillament perquè aporta condicions de vida millors. No per elitisme ni perquè algú hagi volgut fer una ciutat que

expulsa qui no se la pot pagar. Si les ciutats de l’entorn, que vosaltres governeu, fossin igual d’atractives això no passaria!

No entenc que us dieu progressistes quan reteniu la liquiditat disponible de l’Ajuntament, en plena crisi, en un moment únic en què les desgraciades normes de limitació de la despesa dels ajuntaments estan suspeses. Què carai feu amb més de 40 milions als bancs? Ni 2020 ni 2021 són moment per estalviar, ara és quan més heu d’aportar a persones, entitats i negocis per garantir un futur!

No puc entendre que menyspreeu la capacitat que té Sant Cugat per promoure una societat millor des de la col·laboració públicoprivada. No ho veieu que l’autèntic múscul de la ciutat està en la societat civil?

És incomprensible que us hàgiu carregat la col·laboració incipient amb els municipis de l’entorn per explotar la potència que tenim com a corredor d’innovació comptant amb la indústria de Rubí i la potència universitària, científica i tecnològica de Cerdanyola.

No entenc que castigueu les famílies nombroses en plena crisi. No ho veieu que els infants d’avui són el nostre futur? Que la despesa que suportem els pares i les mares d’avui són el fonament social i econòmic de la societat del demà?

M’al·lucina que promoveu una iniciativa pública de molt alt cost sense comptar, de fet per competir, amb els operadors tan potents i tan oberts a la col·laboració que tenim a la ciutat en matèria d’emprenedoria.

Per què el nostre ajuntament ja no lidera res ni hi és enlloc? De veritat creieu que podreu afrontar els grans reptes de la ciutat comptant només amb el pressupost públic municipal?

Tampoc entenc que aproveu els pressupostos sempre mig any tard, que demoreu així la posada en marxa de línies essencials de suport a persones i entitats i que a sobre dieu que no passa res. Tant us costa posar-vos d’acord? No teniu una estratègia compartida? I a sobre, quan els presenteu, tard i malament, ho feu amb la menor transparència mai vista.

No entenc que amb el mateix equip que tenien els anteriors governs l’actual ajuntament estigui tan rotundament paralitzat, que s’hagi trigat dos anys a disposar d’un pla d’actuació i que després aquest no tingui reflex pressupostari.

No puc entendre que us hagueu presentat a les eleccions sense explicar que el vostre model de Sant Cugat és de ciutat densificada, amb edificis alts i vés a saber quantes desenes de milers d’habitants més.

I tantíssimes altres coses. No us entenc. Estem anant enrere a marxes forçades. Fent eslògans i presentant projectes que no es materialitzen no avancem.

Sant Cugat té un potencial enorme per les institucions, les entitats, les empreses i la gent que hi som. Ens mereixem un govern municipal a la seva alçada, que lideri, que plantegi una visió que ens mobilitzi en pro de la societat més justa, sostenible i avançada que podríem ser.

Els resultats de 2019 podríem haver donat lloc a un govern molt millor, algú haurà d’explicar algun dia les seves prioritats, que no tinc gens clar, francament, que fossin aleshores ni siguin ara les que deia al principi: el bé comú i la millora de les condicions materials i immaterials de vida. Potser sí que ho són, però aleshores no entenc què esteu fent. No sé si està bé que hagi hagut renovació, sí constato, però que el cost és massa alt.

CARLES BRUGAROLAS és regidor de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.