Quina creu!

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 25/jun/21
Opinió| Columnes

No és la primera vegada que dedico aquesta columna a parlar de les destrosses del patrimoni públic que determinats individus porten a terme tot sovint. Senyalitzacions de trànsit, rètols informatius, papereres, jardins, contenidors, monuments... són el seu principal camp d'operacions. Al darrere no hi ha mòbil, no hi ha cap motivació ideològica que 'expliqui' la inexcusable destrossa. Res de res. Es tracta simplement de destruir pel plaer morbós de destruir.

Dic això a propòsit de la destrossa de la Creu de Terme que un vàndal de 35 anys va fer la matinada del 19 de juny a Sant Cugat. Vàndal graponer, però, ja que va sucumbir a la seva pròpia destrucció quan la Creu, després que ell s'hi enfilés per malmetre-la, acabés cedint i es trenqués en diverses parts que el van arrossegar, el van ferir i li van trencar un braç. Gràcies a això, abans de traslladar-lo en ambulància a la Mútua de Terrassa, el vàndal va poder ser identificat i es va descobrir que tenia vint-i-dos antecedents penals per robatori, desobediència i atemptat a agents de la policia.

Justament, ara fa un parell de setmanes, el cap dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat, comentava en una entrevista que "hi ha decepció o desencant quan tornes a identificar algú que havies detingut unes setmanes enrere". Aquesta vegada, però, l'acte vandàlic li ha sortit malament, al vàndal, ja que no només no ha pogut gaudir de la destrossa, sinó que a sobre s'ha trencat un braç. Mal negoci. Sobretot tenint en compte que la Creu de Terme, a més de ser un símbol de Sant Cugat, és també un patrimoni nacional del segle XVI, i la restauració no serà barata, cosa que repercutirà directament en la butxaca del vàndal.

Quina creu, haver de patir els actes vandàlics d'aquests personatges que no senten cap mena de respecte per la col·lectivitat en què viuen. Ho remarco, perquè el vàndal en qüestió és veí de Sant Cugat. És a dir, que estem parlant d'un individu que gaudeix destrossant el patrimoni de la seva pròpia ciutat. Tanmateix ha estat de sort. La seva caiguda contra els graons que fan de pedestal de la Creu podia haver tingut conseqüències irreversibles per a ell. N'haurà après alguna cosa, de tot plegat?

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista