Electrifiquem?


  • Comparteix:

albert.salarich

Albert Salarich


Publicat: el 12/jul/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En l'esforç que hem de fer per aturar les emissions contaminants a escala global trobem la transformació de la indústria de l'automòbil. Les vendes de vehicles totalment elèctrics (BEV) ja superen els híbrids (PHEV) a escala mundial i molts estudis pronostiquen que l'any 2030 els BEV probablement representaran el 81% (31 M) de tots els vehicles elèctrics nous venuts. Per contra, els PHEV (5,8 M) i els de combustió ICE (81 M) ja començaran a davallar.

A escala global la Xina representarà gairebé la meitat de vehicles de baixes emissions de tot el món; Europa, gairebé el 30%, i els EUA, un 15%. La Xina, com també els països europeus més avançats en aquest àmbit, com els nòrdics o els centreeuropeus, han fet una forta aposta per l'electrificació en les seves ciutats, estan immersos en una gran potenciació de les infraestructures de recàrrega, i n'incentiven tant les privades com les que donen un servei públic, gratuïtes i de pagament. Aquests punts són clau perquè cada dia puguin ser més els usuaris de BEV.

A casa nostra no estem al nivell dels altres països europeus i els pròxims anys veurem un desplegament d'aquest tipus d'infraestructures. A Sant Cugat, des de fa uns anys, tenim punts de recàrrega i disposem també d'un supercarregador d'alta velocitat, però tocaria fer un esforç per enfortir aquesta xarxa, tant pública com privada, i oferir un servei massiu que faci natural i amable el canvi cap a aquest tipus de vehicles i el seu ús. Els BEV creixeran mundialment un 10% cada any els pròxims 10 anys. Tot plegat, representa un benefici mediambiental evident, però també una oportunitat per a la promoció econòmica de la nostra ciutat, que no hauria de lluitar contra els cotxes, sinó ajudar i incentivar, encara més, la transició cap als zero contaminants. Sant Cugat hauria de ser atractiva per a les persones que es desplacen a qualsevol zona comercial o industrial, i pensar també que ho facin els turistes que poden gaudir de la nostra ciutat mentre carreguen el seu vehicle. Són oportunitats que tenim davant i cal connectar.

Electrifiquem?

ALBERT SALARICH és regidor de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.