Entitats veïnals reclamen un parc de bombers i ordenances comunes per prevenir incendis al Parc Natural de Collserola

Fan una crida a "recuperar la tradició ramadera i agrícola" per fer un paisatge "resistent a les adversitats"


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un incendi a Collserola / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'un incendi a Collserola / Foto: ACN

Entitats veïnals han reclamat aquest dimecres més recursos amb urgència per impulsar diverses iniciatives com un parc de bombers o l'homogeneïtzació de les ordenances per a la prevenció d'incendis al Parc Natural de Collserola. Les entitats aplegades al Manifest per la Prevenció d'Incendis a Collserola coincideixen en el fet que la zona està en un 'perill permanent' d'incendi i demanen a les administracions que s'impulsi la formació en prevenció a tota la ciutadania propera, el compliment de la llei 5/2003 en la línia de conservar les espècies d'arbrat i arbustives i millorar la biodiversitat, recuperar la tradició ramadera i agrícola i fer un paisatge 'resistent a les adversitats'.

Les entitats exposen que han dut a terme quatre reunions per analitzar el risc d'incendis. Consideren que un incendi tindria una "gran afectació directa" per a les "1.993.146 persones dels nou municipis, el 26,05% de la població de Catalunya, i indirectament sobre més de la meitat de la població de Catalunya", puntualitzen.

Afirmen que a les trobades han posat de manifest que el canvi climàtic, les inclemències meteorològiques catastròfiques, l'augment de la massa forestal i la seva continuïtat, la marginalitat de l'agricultura i la ramaderia i l'augment "desmesurat" de l'ús de l'espai a peu, en cotxe o bicicleta, fan que el Parc Natural de la Serra de Collserola estigui "en perill permanent" de tenir "incendis de gran abast".

Per això exigeixen la dotació de recursos humans i materials per implementar les mesures que proposen.

Consideren que cal aprovar "ordenances comunes als nou municipis del parc" relacionades amb la regulació de l'ús, restriccions, prohibicions i sancions i que hi hagi "una autoritat única" a tot el parc. Demanen més recursos econòmics i humans per aquesta autoritat.

"No podem veure solament el paisatge amb la seva funció d'esbarjo i de descans", lamenten les entitats, que consideren que cal "ajudar a fer que el paisatge sigui resistent a les adversitats" a través del desenvolupament dels usos i aprofitaments agrícoles, forestals, ramaders i recreatius de manera ordenada, com afegeixen que contempla el Decret de la Generalitat de Catalunya de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola del 2010.

El comunicat de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) està signat per les associacions de veïns dels Barris de Muntanya i Sant Cugat del Vallès, la Plataforma Cívica per la defensa de Collserola, l'Associació Collserola Iniciatives, l'Associació Collserola Pagesa, el Club Muntanyenc Sant Cugat del Vallès i Social Forest.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.