Nou Reglament per a l'adjudicació d'habitatges per situacions d'emergències econòmiques i socials i ser valents en la garantia de drets i contra el racisme

Núria Gibert

Núria Gibert


Publicat: el 23/jul/21
Opinió| Columnes

És un fet, la situació de vulnerabilitat en la que es troben les persones amb situació administrativa no regularitzada, 'sense papers' que se'n diu col·loquialment, és immensa.

A més de la fragilitat de migrar a un altre país i els motius que ho motiven s'hi ha de sumar una vulnerabilitat social per desconeixement de la societat enfronet la situació d'aquestes persones. Situacions i drets desconeguts, isolats, esborrats, silenciats.

Som molts els que imaginem unes administracions al servei de les persones, independentment d'origen, sexe, edat i molt menys papers documentals. Les persones són i han de ser el centre de l'ocupació i preocupació de les polítiques públiques.

Des que soc tinenta d'alcaldia de Drets Socials, he vist no poques vegades com els circuits que teníem eren insuficients per a persones o famílies en aquesta situació. Com ens havia de caure la cara de vergonya per ser l'últim graó d'un sistema discriminatori i racista que li havia de dir a la família a la que desnonaven que no podien optar al circuit d'emergència.

A Sant Cugat això s'ha acabat. Han calgut molts mesos i una feina de cerca de la possibilitat legal, però ho hem aconseguit i d'aquí ja no ens mourem. El reglament aprovat al passat ple eixampla mires i drets en l'àmbit de l'emergència habitacional. A més dels criteris de vulnerabilitat ja establerts s'hi sumen les dones que pateixen situacions de violència masclista i ja no es discriminarà per situació administrativa. Ara més que mai, que creixen discursos d'odi amarats d'ignorància i violència cal arrapar-se a les conviccions, defensar-les i materialitzar-les amb canvis com aquest.

Som conscients que som dels primers ajuntaments a fer aquest pas i animem a la resta de municipis a sumar-se a no ser l'últim graó d'un sistema injust sinó la primera trinxera de dignitat i de drets. A això hem vingut.

NÚRIA GIBERT és portaveu de la CUP-PC i tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància