Sant Cugat encara l'últim àmbit a urbanitzar de la ciutat de la mà de la ciutadania

L'Ajuntament engega un procés participatiu per definir el que serà un nou barri de Sant Cugat a la zona de Ca n'Ametller


  • Comparteix:

Imatge de la presentació / Foto: Localpres

Imatge de la presentació / Foto: Localpres

Sant Cugat té una oportunitat i està a la zona de Ca n'Ametller, l'últim àmbit que queda per desenvolupar a la ciutat i que suposarà el seu tancament urbanístic. L'Ajuntament vol aprofitar el procés d'urbanització de la zona per reflexionar sobre la ciutat i abordar aspectes com l'emergència climàtica i habitacional. Ho vol fer, però, amb la ciutadania, i per això engega un procés de participació per definir aquest sector. Abans, però, ja s'ha fet una diagnosi tècnica, i també de 28 persones representatives de la ciutat, per començar a treballar en el que vol que sigui un nou 'ecobarri' per a Sant Cugat.

Aquest sector pendent de desenvolupament s'ubica entre Can Fontanals, Can Cabassa i Can Mates oest. Són, aproximadament, entre 60 i 70 hectàrees que el planejament haurà d'abordar com una nova centralitat. És a dir, un nou barri, però projectat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i a problemàtiques com l'accés a l'habitatge, la mobilitat, la sostenibilitat i els serveis.

"És un projecte global i s'ha de posar en comú. Cal lligar-ho amb la resta de la ciutat", ha explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui l'ha definit com "un repte" cap a la ciutat del futur.

A partir d'aquí, tot està obert i la ciutadania té molt a dir.

Mapa Ca n'Ametller
En color taronja el sector que s'està estudiant urbanitzar. / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Procés de participació
Una vegada feta una primera diagnosi, ara s'obre entre el 6 i el 20 d'octubre a la participació de tota la ciutadania, la qual tindrà accés al projecte a través de la web Decidim.

Posteriorment es farà un webinar amb l’explicació de les propostes inicials i s’obriran quatre grups de discussió emmarcats en diferents col·lectius i un d’obert a tota la ciutadania.
  • Consell de ciutat. 22 novembre, 18.30 h
  • Experts en urbanisme. 23 novembre, 12 h
  • Propietat del sòl urbanitzable. 24 novembre, 12 h
  • Taules i consells de participació. 30 novembre, 18.30 h
  • Ciutadania. 1 desembre, 18.30 h

  • L'equip de govern espera tenir completada la fase de participació ciutadana a finals d'any i a partir del gener abordar el retorn de les propostes, com ha concretat el regidor de Participació, Marco Simarro, qui ha destacat que es busca "el consens".

    Condicionants
    Una vegada amb el retorn del procés de participació es podrà abordar la tramitació urbanística. Que el sector de Ca n'Ametller sigui l'únic que queda pendent no és una casualitat. És el més difícil d'urbanitzar perquè està condicionat per infraestructures i alguns espais verds.

    Mapa Ca n'Ametller
    Les infraestructures que afecten l'àmbit a estudi / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

    Segons ha explicat el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, la intenció de l'equip de govern, però, és aconseguir una determinada densitat i activitat econòmica per fer-lo viable econòmicament, i plantejar alhora el màxim d'habitatge protegit possible amb acords amb els propietaris. Duch es marca com a punt de partida un 50% d'habitatge públic, així com aconseguir que la majoria del parc sigui de lloguer.

    Així, el desenvolupament del sector de Ca n'Ametller es converteix en una de les accions més importants del govern, especialment per a l'àmbit de Territori, ja que es planteja, a més, com un projecte que "afecta tota la ciutadania" i es vol fer amb "consens".

    "Com a ciutat ens interessa que no s'eternitzi i fer-ho amb el màxim consens", ha afirmat Duch, qui ha recordat que hi ha diversos propietaris de terrenys en aquest àmbit que ja han expressat la seva voluntat d'iniciar els processos administratius per urbanitzar el sector. En concret, l'Ajuntament ja ha rebut la proposta de construir uns 1.400 habitatges a la zona de Can Mates oest.

    La intenció del consistori és tenir l'aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) abans del 2023.

    El resultat de tot plegat ha de ser un barri amb un nou model urbà que tingui;
  • Una estructura urbana connectada i integrada.
  • Espais lliures i una xarxa d'equipaments bàsics de proximitat.
  • Teixit urbà compacte.
  • Mixtura d'usos equilibrada.
  • Parc d'habitatge assequible, integrat i innovador.
  • Nous models productius compatibles amb els àmbits residencials.
  • Mobilitat basada en mitjans sostenibles.







  • Mireia Ingla

    Pensar-lo de forma global i posar-lo en comú. Hem de pensar com ho lliguem amb la resta de la ciutat perquè hi hagi cohesió.

    Marco Simarro

    Definirem més endavant com serà aquest retorn, però hi haurà retorn perquè l'objectiu és que aquest treball de reflexió i debat pugui generar un consens amb la ciutadania sobre els reptes que ha d'afrontar la ciutat.

    Francesc Duch

    Un projecte així afecta tota la ciutadania. La transformació i la potencia que té és molt gran. Treballarem per trobar aquests consensos per mirar cap a on ha de caminar la ciutat del demà.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.