Resposta al cap dels Mossos de Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 8/oct/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Agraeixo molt l'escrit que em va adreçar ara fa uns dies el senyor Manel Rodríguez, cap de la Comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Cugat. Ho dic sincerament, sense cap bri d'ironia. L'agraeixo perquè denota consideració i voluntat d'explicar-se. Diu coses que són ben certes, com ara que 'dins de la institució del cos de Mossos d'Esquadra no hi caben les conductes ni homòfobes ni masclistes'. Naturalment que no. És una qüestió de principi. Tampoc no dubto de la qualitat de la unitat especialitzada en delictes d'odi i discriminació que oportunament cita en el seu escrit ni de la bona voluntat dels comandaments del cos en aquesta qüestió. En tot això no hi ha el més mínim desacord.

Escrit del Cap dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat, Manel Rodríguez, publicat el passat 1 d'octubre

Però en aquesta vida, malauradament, com el senyor Manel Rodríguez sap molt bé, una cosa són els propòsits i una altra el dia a dia. Tampoc no hi caben els cops de porra a persones de totes les edats pacíficament assegudes en reivindicació d'una causa i, tanmateix, això és el que van fer els antiavalots dels Mossos a la plaça de Catalunya, l'any 2011, amb un resultat de 121 persones ferides. No hi veig gaires principis humanístics, francament, en un individu uniformat i armat fins a les dents que pega covardament un avi assegut a terra. I estic segur que el cap de la comissaria dels Mossos de Sant Cugat tampoc no els hi veu. Això no obstant, la càrrega va existir, i les 121 persones ferides també. I encara bo si aquest fos un cas aïllat. N'hi ha molts més. Ja sé que hi ha diferències entre les brigades antiavalots i la resta de Mossos. Però els antiavalots també són Mossos i formen part del cos, no? I no es regeixen, o s'haurien de regir, tots ells pels mateixos principis humanístics?

Tampoc no forma part de la formació de Mossos d'Esquadra tenir principis racistes i això, com demostra la realitat, no impedeix expedir carnet de policia a individus de personalitat netament racista. Ben conegut és, en aquest sentit, el cas de Wubi D., el jove de pell negra que va ser conduït a un aparcament i llançat a terra on, amb cops de bota a les costelles, va ser escopit, agredit, insultat, humiliat i vexat per sis agents dels Mossos a Sant Feliu Sasserra (Bages) l'any 2019, fet que va provocar la intervenció de SOS Racisme. "Negre de merda, fill de puta!", li deien. Forma part de la normativa, tot això? Forma també part de la normativa que el superior d'aquests agents presenciés l'agressió sense dir res ni frenar-los? Tretze minuts dura l'enregistrament auditiu dels fets.

Jo, per descomptat, no crec pas que aquests individus representin la totalitat del cos. No caldria sinó! Jo mateix tinc entre les meves amistats, un Mosso i una Mossa d'Esquadra que troben repugnant els comportaments esmentats, tant el racista com l'homòfob. Per tant, m'agradaria saber quina resposta es dóna no pas a mi, sinó a Àngel Exojo, pel menyspreu que va rebre dels agents als quals es va adreçar després de l'agressió homòfoba que acabava de patir a Sant Cugat. Reproduiré les seves paraules, per bé que ja van ser publicades per Cugat Mèdia el 18 de juliol passat: "M'han de matar, perquè es consideri una agressió homòfoba? Em vaig trobar en una situació tan desagradable que estava entre 'salto i li dic quatre coses o callo perquè em faci cas?' Em vaig sentir intimidat i molt incomprès".

El racisme i l'homofòbia no són xacres d'un altre planeta, són d'aquí, i les trobem en tota mena de col·lectius. Hi ha policies racistes i policies homòfobs, com n'hi ha entre els jutges, els manobres, els lampistes, els taxistes o els taxidermistes. La diferència (que era, en definitiva, el fonament del meu article de l'1 d’octubre passat), és que si hi ha un col·lectiu que no té cap eximent, cap ni un, és justament la policia d'un país democràtic. Els Mossos, en el cas de Catalunya.

Coincideixo amb el senyor Manel Rodríguez en què la institució dels Mossos d’Esquadra té "vocació de servei públic". I també crec que ell és una persona honesta que exerceix el seu càrrec el millor que pot. Però pel que es desprèn del tracte que Àngel Exojo denuncia públicament, és obvi que no tots els agents tenen la mateixa formació. La necessitat d'efectius no justifica ni l'entrada de guàrdies civils i policies espanyols (cossos amb una cultura policial completament diferent), ni tampoc una flexibilització dels filtres d'admissió, molt més laxos que els que hi havia inicialment d'acord amb els principis fundacionals del cos com a policia integral de Catalunya. Persones amb prejudicis racistes o homòfobs com els que presenta la casuística ja no haurien de poder superar un examen psicotècnic a l'escola de Mollet del Vallès.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.