Sant Cugat, una puntuació en clara davallada


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 15/oct/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sempre són molt interessants les dades que aporta l'Observatori Sociològic sobre l'opinió que els santcugatencs tenen dels diferents aspectes de la seva ciutat, entre els quals l'habitatge, l'urbanisme, la neteja, la seguretat ciutadana, el transport públic o la gestió municipal, per exemple. El darrer informe, publicat recentment, dóna com a conclusió que l'opinió majoritària dels ciutadans és que Sant Cugat ha empitjorat molt d'un any ençà, fins al punt que l'estat general de la ciutat ha obtingut la pitjor puntuació des del 2014. I també ha caigut força la nota que els santcugatencs posen al govern municipal.

Un dels aspectes que la ciutadania reprova més enèrgicament és el de la degradació de la neteja dels carrers. La gent coincideix a dir que Sant Cugat està molt més brut. I, en aquest sentit, he de dir que aquesta percepció és tan elevada que s'ha transmès a l'exterior. Justament ara fa uns dies, a Barcelona, en identificar-me com a santcugatenc, els meus interlocutors em van dir: "Diuen que Sant Cugat està molt brut, oi, ara?" Em va sobtar que un tema local com aquest arribés allà. Però, ben mirat, en direcció oposada, també ens arriba la brama que Barcelona és actualment un autèntic desastre en múltiples sentits. De fet, són milers els santcugatencs que s'hi desplacen cada dia per treballar.

La lògica diu que tots els governs municipals de Catalunya haurien de prendre's els índexs de l'Observatori Sociològic com una lliçó per millorar. És a dir, mirar-se les xifres per redreçar la nau quan no són favorables. Per això crida l'atenció que la reacció d'un membre del govern municipal de Sant Cugat, davant el resultat negatiu, no hagi estat d'humilitat, sinó de menyspreu. S'ha desfet en lloances vers el seu propi govern i ha titllat l'opinió negativa dels santcugatencs de respondre a "certa intenció d'atacar el Consistori". Interessant, oi? Aquest senyor ve a dir-nos que tota opinió desfavorable al govern municipal no és cap opinió, és "un atac". D'això, se'n diu una fugida endavant. I també arrogància. Però tant l'arrogància com la manca d'humilitat sempre han estat indicatives d’una profunda inseguretat. Curiosament, va ser una persona vinculada a aquest mateix govern qui va dir al començament de l'actual mandat que Sant Cugat estava massa net.

Estranya una mica, això sí, que entre els temes importants que neguitegen els santcugatencs, com ara la neteja, l'habitatge, la mobilitat o la seguretat ciutadana, no hi figurin també l'incivisme i el medi ambient. L'incivisme i el medi ambient no són pas temes menors i, tanmateix, apareixen al final de l'escala de preocupacions de la ciutadania. Amb tot, el sentit comú ens diu que l'actitud més intel·ligent davant els resultats de l'Observatori Sociològic, siguin els que siguin, no és atacar-los, sinó reflexionar-los.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.