Zero armes a les escoles, l'exigència de la Coordinadora d'AFES de Sant Cugat

Les AFES demanen una escola lliure d'armes en un manifest que es presentarà al proper ple municipal


  • Comparteix:

Raül Romeva, a l'esquerra, acompanyat de Gabriela Serra, al costat, Xènia Amorós i Jordi Muñoz / Foto: Cugat Mèdia

Raül Romeva, a l'esquerra, acompanyat de Gabriela Serra, al costat, Xènia Amorós i Jordi Muñoz / Foto: Cugat Mèdia

La Coordinadora d'Afes de Sant Cugat demana a l'Ajuntament que canviï l'oferta d'activitats impartides per membres dels cossos i forces de seguretat que accedeixen a les aules de les escoles i instituts de la ciutat. Els representants de les famílies dels centres públics, amb el suport de la Unipau, el Centre Delàs, el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, les escoles Coeducatives i la campanya Desmilitaritzem l'educació, es mostren contraris, sobretot, a què els Policies Locals i els Mossos d'Esquadra entrin armats a les escoles. Les Afes, que també han rebut el suport de la presidenta del Consell Català de foment de la pau i exdiputada de la CUP, Gabriela Serra, i de l'exconseller santcugatenc Raül Romeva, han explicat que tot i que la majoria dels partits amb presència al ple han manifestat l'acord amb la proposta, encara estan a l'espera dels 'canvis reals'.

La presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat, Xènia Amorós, ha explicat que en el proper ple municipal -previst per aquest dilluns 15 de novembre- presentaran el text on s'insta que les formacions i tallers que fan els agents armats les duguin a terme persones amb acreditació i expertesa i sense armes. La proposta s'emmarca dins la campanya 'Desmilitaritzem l'educació' (amb més de 100 entitats de l'àmbit educatiu i del foment de la pau i a la qual està adherida la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat) i la campanya 'Centres Educatius Objectors', engegada en el marc del Dia Escolar de la No-violència i la Pau.

Amorós ha demanat a l'Ajuntament que no necessiten "gestos bonics" -en referència al recent nomenament com a fill predilecte a Arcadi Oliveres-, sinó que els ensenyaments contra la violència i la defensa de la pau de persones com Oliveres "es converteixin en accions concretes que realment ens ajudin a canviar la perspectiva que tenim sobre la pau i sobre la convivència".

La presidenta del Consell Català de foment de la pau, Gabriela Serra, s'ha mostrat molt contrària que tant la policia com els militars estiguin presents en entorns educatius i és per això que aposta perquè "més que mai ens evoquem en aquestes exigències". Serra ha afegit que "no podem culpabilitzar a tercers (...), si no som capaços de posar tots els mitjans, no que impedeixin, sinó que facin un altre procés d'adquisició de valors que potenciïn absolutament una altra manera d'entomar les diferències i, sobretot, que ens armin, això sí, d'arguments i no d'armaments".

Molt crític sobre aquesta situació a les escoles s'ha mostrat també l'exconseller santcugatenc Raül Romeva, Doctor en relacions internacionals i expert en conflictes armats i rehabilitació postbèl·lica, que ha dit que "banalitzar les armes té uns costos", sobretot, en entorns escolars. Romeva considera que no és positiu que les formacions -sí necessàries, per contra, ha defensat- sobre educació viària, violències de gènere i ciberassetjaments, entre d'altres, vagin acompanyades d'una estètica armada, ja que comporta uns riscos.

Premis
La Coordinadora d'Afes ha aprofitat la roda de premsa, i la presència de la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, per instar la revisió i modificació dels premis que s'ofereixen a infants i joves en alguns tallers d'educació viària. Les Afes demanen que els obsequis estiguin reeixits per principis de l'educació com l'alimentació saludable, la sostenibilitat, el foment de la cultura i el comerç de proximitat, entre d'altres, i "es deixi de promoure grans marques multinacionals de menjar no saludable".






Xènia Amorós

Però no necessitem gestos bonics, necessitem que els ensenyaments de l'Arcadi Oliveres i els seus postulats i tot allò que ell defensava es converteixi en accions concretes que realment ens ajudin a canviar la perspectiva que tenim sobre la pau i sobre la convivència.

Gabriela Serra

Més que mai ens hem d'evocar en aquestes exigències. No podem culpabilitzar a tercers, no podem culpabilitzar jovents, no podem culpabilitzar part de la societat, no podem culpabilitzar persones, si no som capaços de posar tots els mitjans, no que impedeixin, sinó que facin un altre procés d'adquisició de valors que potenciïn absolutament una altra manera d'entomar les diferències i sobretot que ens armin, això sí, d'arguments i no d'armaments.

Raül Romeva

Però el que sí que és important és entendre que determinades banalitzacions sobre actituds, però també d'estètica poden tenir conseqüències molt greus. És evident que no sempre les tenen, és evident que no necessàriament les han de tenir, és evident que no passa sempre, però poden tenir-les, el risc hi és, és més, el risc l'hem comprovat. Per tant és molt important i molt pertinent i molt necessari recordar que aquests gestos no són banals. Si no és necessari, si no és útil, si no aporta res, si a més a més té riscos, per què no ho canviem?



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.