No es neix masclista, s'arriba a ser-ho


  • Comparteix:

paula.nunez

Paula Núñez

Secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC


Publicat: el 1/des/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La famosa frase de Simone de Beauvoir, 'No es neix dona, s'arriba a ser-ho' (El segon sexe), explica com les femelles humanes aprenen la identitat femenina mitjançant la socialització, la imposició d'unes normes socials, de comportament, de moral i fins i tot d'expectatives de vida i desitjos. La socialització femenina limitarà la llibertat de les dones situant-les en una clara posició de desigualtat en comparació als homes.

La desigualtat en la nostra societat té la intenció de distribuir injustament el poder entre dones i homes. Una eina per distribuir aquest poder, a més dels rols de gènere i els estereotips de gènere, són les violències masclistes, que participaran activament en la formació de la mentalitat femenina i masculina. Les nenes, les joves i les dones adultes aprenen que són susceptibles, totes!, de patir violències masclistes, independentment de la classe social, l'ètnia o qualsevol altra condició material.

La violència envers les dones té el seu origen en els valors de la nostra societat, la cultura, la religió, la tradició i els costums que mantenen a la dona en un estat de vulnerabilitat.

Els homes també aprenen la seva identitat amb la socialització masculina. Cap home neix com un violent masclista, la violència envers les dones és estructural i no ve donada pel caràcter o personalitat d'alguns homes, hem de desmuntar els mites de la violència masclista, ni els homes per tenir testosterona són més violents, ni l'agressor sexual és un malalt mental, ni el maltractador de la parella o exparella és violent en altres àmbits de la seva vida. No naixem amb cervells roses ni blaus, aprenem a tenir aquest cervells. No tots els homes seran violents però les dones patiran, pateixen o han patit algun tipus de violència masclista a la seva vida.

La nostra societat és més conscient de les violències que pateixen les dones només pel fet de ser dones, i mostra d'això són totes les lleis que s'han aprovat, tant en àmbit estatal com autonòmic. A Catalunya es va aprovar la Llei 5/2008 del 24 d'abril sobre el Dret de les dones a erradicar la violència masclista, una llei pionera que posa com agents centrals a les dones feministes i l'experiència d'aquelles que han patit aquesta violència. Malgrat tot aquest treball, el nombre de casos de violència no baixa i les xifres són terribles. Potser haurien de investigar i tenir una actuació més activa i preventiva en l'aprenentatge de les violències i repensar el que no fem bé.

Necessitem fer un esforç crític tal i com van fer les feministes radicals als anys 60 i 70 i investigar sobre l'arrel de la desigualtat i el perquè de les violències masclistes, detectar i abordar correctament en el problema endèmic als valors de la nostra societat.

Què hem de fer?. Les i els feministes ho temin clar: hem de distribuir el poder d'una manera justa amb la finalitat d'aconseguir la igualtat de dones i homes. Abolir tota explotació sexual i reproductiva que pateixen les dones, la prostitució, pornografia i els ventres de lloguer. Abolir el gènere, els rols i estereotips de gènere per aconseguir una socialització justa, i abolir tradicions, costums que perpetuen la desigualtat. Coeducació per a la igualtat i educar en relacions igualitàries entre dones i homes. Tolerància zero i un rebuig social per a aquells agressors i a tota violència envers les dones.

PAULA NÚÑEZ és secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.