Somnis per a l'any 2022


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener

Crític cultural


Publicat: el 23/des/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Diuen que les comparacions són odioses, però passa que si vols que a la teva ciutat, en aquest cas Sant Cugat del Vallès, es faci alguna cosa que et sembla possible cal que ho facis amb les dades precises per demostrar que allò que desitges, efectivament, és factible. Sant Cugat del Vallès, segons l'IDESCAT (L'Institut d'Estadística de Catalunya), tenia a l'acabar l'any 2020 una població de 92.977 habitants i una renda mitjana bruta de 42.369 euros. Terrassa, també a finals del 2020, 223.627 habitants i la renda de 29.232 euros. Girona, 103.369 habitants i 34.292 de renda i, finalment, Salt, 32.138 habitants i 22.577 de renda. Tot això, es preguntaran, per dir què? Doncs perquè acabo de rebre la fenomenal programació de la 39a Temporada BBVA de Dansa de l'any 2022 de la Factoria Cultural de Terrassa amb 16 espectacles de companyies nacionals i internacionals, i perquè acabo de llegir els resultats numèrics de la 30a edició del Festival Temporada Alta de Teatre de Girona/Salt i em moro d'enveja, sana enveja cal dir, però enveja.

Si Terrassa i la conjunció de Girona/Salt poden fer el que fan des de fa tants anys perquè Sant Cugat del Vallès no es pot permetre una cosa similar?. M'explico: Segons les dades reals sembla evident que la nostra ciutat té, des del punt de vista estrictament econòmic, unes característiques que la fan apta per desenvolupar accions culturals que poden obtenir una bona resposta de públic i assistència. El percentatge més alt d'universitaris, una de les quatre rendes més elevades del país, el PIB local més alt de Catalunya, i una munió d'entitats, associacions i persones vinculades, implicades i actives en totes les arts escèniques.

Per què, doncs, no hi ha un Festival d'alguna d'aquestes arts escèniques amb una presència de noms importants, que concentri durant una setmana o un mes, activitats que suposin una crida per als conciutadans i persones de fora atretes per una programació de nivell engrescadora?. Un festival creat i gestionat des d'aquí en l'interval que va de la Festa Major, a finals de juny, fins al mes d'agost, és a dir durant al mes de juliol utilitzant el claustre, com es fa amb les nits de clàssica, el Teatre-Auditori, els Jardins del Vallès i pensant en el futur espai escènic de La Unió, o sigui, espais a l'aire lliure, doncs l'època ho permet, i espais tancats pensant en ofertes que poden acollir més públic. Per què?.

El Festival de Dansa de Terrassa ofereix aquests 16 espectacles, des de gener a maig amb 10 companyies i 14 funcions englobats com temporada de primavera i sis companyies amb 11 funcions com festival de tardor, o sigui un total de 25 funcions on es podrà veure dansa clàssica, flamenc, contemporània i jazz, amb l'al·licient d'un espectacle creat per la PAR, la companyia pròpia de la FAC, la Factoria Cultural de Terrassa.

En el resum de la darrera edició del Temporda Alta de Girona/Salt, el director del Festival, Salvador Sunyer, va explicar les xifres dels gairebé tres mesos (octubre, novembre i part de desembre) amb 57.622 espectadors (si sumem els habitants de les dos poblacions arribarem als 135.507), el 66% han estat dones, un 34,5% són compradors de fora de les comarques gironines, és a dir, una part important de Barcelona, 7.800 espectadors per primera vegada, una ocupació del 86,63%, 43 estrenes amb 211 funcions, 26 produccions i coproduccions pròpies, 12 internacionals i sis tenen prevista una gira internacional. Cal esmentar que estem parlant d'un festival fet a la tardor on la proximitat de la platja i de les vacances d'estiu no propicien la presència de públic que passa l'estiu a la segona residència i aprofita per anar a veure un espectacle com a complement de la seva estada temporal a prop.

Torno doncs a la pregunta. Per què la nostra ciutat amb unes característiques que la situen en molts aspectes en un lloc immillorable de comunicacions, nivell cultural i econòmic superior, espais adequats, no és capaç de crear alguna cosa similar de les que gaudeixen Terrassa i Girona/Salt?.

En el proper Consell de Cultura a celebrar, espero, el dia 31 de gener de 2022 s'en podria parlar.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.