Un mateix crim 666 anys després

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 18/feb/22
Opinió| Columnes

Després de molts entrebancs i endarreriments causats per les restriccions derivades de la Covid-19, la novel·la 'Assassinat a la Sala Capitular' (Carena, 2021), d'Eduard Jener, ha arribat a les llibreries. Tinc entès que aviat se'n farà una nova presentació, atès que la primera, feta el 23 de desembre passat a la mateixa Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat, no va poder comptar amb exemplars del llibre al carrer.

Barreja de realitat històrica i ficció, la novel·la parteix d'un fet real que va tenir lloc la Nit de Nadal de l'any 1350, en temps de Pere el Cerimoniós, al Monestir de Sant Cugat, en què Berenguer de Saltells, disconforme amb la manipulació que en féu l'abat Biure de l'herència del seu pare, va aprofitar la celebració de la Missa del Gall per assassinar-lo a ganivetades a l'altar major. D'aquest crim i de les intrigues que el van envoltar en Josep Maria Jaumà en va fer una obra de teatre en forma de tragicomèdia titulada 'Pedra i Sang', que des de fa més de vint anys es representa pels volts de Nadal a la Sala Capitular, a pocs metres del lloc del lloc on es va cometre el crim.

És, doncs, partint d'aquesta representació, que l'Eduard Jener ha construït la seva novel·la, una novel·la d'enjòlit, que transcorre en els nostres dies, concretament l'any 2016, coincidint amb la xifra malèfica que ens remet a l'Anticrist: el 666è aniversari dels fets reals. Aquí també es comet un crim, aquí també corre la sang, però la víctima és l'actor que interpreta l'abat, i el seu assassí és l'actor que suposadament encarna Berenguer de Saltells.

Al llarg de tota la novel·la, realitat i ficció, realitat històrica i realitat actual, formen un encadellat de fets i interessos que descriuen molt bé algunes xacres del món d'avui, com el negoci de la droga, i d'altres del món de sempre, com el tema de l'incest. Sant Cugat apareix com a escenari suprem de tota l'acció i hi ha un bon grapat de picades d'ullet que el lector més atent o informat pot detectar. En Jener, a més, descriu tan bé els moviments dels seus personatges que és fàcil imaginar-los vivint els fets i les situacions dintre del metratge d'un 'thriller' cinematogràfic.

En concordança amb la seva trama, 'Assassinat a la Sala Capitular' és una novel·la dividida en set capítols fraccionats en set subdivisions que, d'acord amb el simbolisme del número 7, present en totes les religions, ens remeten als aspectes més ocults de l'existència, especialment els vinculats a l'esperit. Endinseu-vos-hi i deixeu-vos arrossegar pels tèrbols descobriments que Odó Taltavull, el personatge principal, va fent al llarg de tota la història. És l'espelma que, pàgina a pàgina, va posant llum a la foscor.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista