Ragull Centre: un disbarat inadmissible


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 25/feb/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No es pot governar en contra de la gent, no es pot imposar des d'una taula de despatx un projecte la realització del qual la gent considera que lesionarà greument els seus interessos i que perjudicarà globalment la ciutat. Aquest és el cas del ja tristament famós projecte Ragull Centre, a Sant Cugat, fruit d'un pacte entre el govern municipal i Laboratoris Ferrer, una empresa privada. Aquesta empresa té sense ús un 50% dels seus terrenys i, com que sembla que no en treu cap benefici, pretén rendibilitzar-los a costa de la realització d'un projecte de totes totes inadmissible per a la ciutat.

Així ho ha expressat des del primer dia la plataforma Aturem Ragull i així ho van reiterar els veïns ara fa uns dies en l'acte que es va fer al Casal de Torreblanca. Els mitjans de comunicació han deixat constància de la fortíssima tensió que hi va haver entre el públic i els representants consistorials fins al punt que la gent va encaixar molt malament aquesta inacceptable connivència de l'Ajuntament amb una empresa privada que s'embutxacaria deu milions d'euros amb l'operació. Naturalment, l'operació es disfressa de projecte social, però no ho és pas. De fet, és la pròpia societat qui hi està en contra.

La primera ensarronada consistia a col·locar-hi uns ruscs d'onze pisos, a tocar de l'avinguda de Cerdanyola, argumentant que serien habitatges per a gent amb pocs recursos, com si la gent amb pocs recursos estigués condemnada a viure amuntegada en ruscs. Curiosa mentalitat de dretes, aquesta, en algú que es vanta dia rere dia de ser d'esquerres. Com diu la vella dita: la virtut que et sols lloar, és la que més falta et fa.

Però encara bo, si només fos això. Hi ha un munt d'elements contra aquest projecte que els veïns consideren una cacicada del govern municipal. Hi va haver nocturnitat i traïdoria en la seva fase inicial, com va denunciar Aturem Ragull, amb la difusió fotogràfica d'unes maquetes que amagaven deliberadament l'alçada dels edificis. Per sort, la revolta ha estat tan sonora que l'Ajuntament no ha tingut més remei que fer-se enrere. Però només per agafar nova embranzida. Com que la ciutadania no es va empassar l'ham, ara es pretén que se l'empassi retallant-ne tres pisos, passant d'onze a vuit, com si aquesta alçada no fos molt superior a l'alçada estàndard de Sant Cugat, que és de cinc pisos, amb excepció dels edificis que encara resten construïts sota l'empara de la salvatge normativa franquista.

Si els ruscs d'onze pisos no eren una bestiesa, per què s'han vist obligats a retallar-los? Doncs ara ho tornen a provar amb vuit, que és un altra bestiesa. I és que sense atapeïment de gent no els surten els números. Tanmateix, com dic, l'alçada no és l'únic disbarat que s'ha perpetrat. "Esteu creant un gueto, aquests edificis no hi caben i tampoc no hi cabran els infants als centres escolars", fou un dels retrets veïnals de la darrera reunió. El projecte Ragull Centre, diguem-ho clar, és una matussera operació d'especulació immobiliària que, si es fes, comportaria una requalificació de sòl industrial, una massificació insuportable de la zona, un centre comercial que destruiria el petit comerç del barri i un augment de la densitat de trànsit i de la contaminació en una àrea ja prou densificada. L'oposició veïnal és clara: no al projecte Ragull. No es pot governar en contra de la gent.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.