Un 8 de març abolicionista


  • Comparteix:

paula.nunez

Paula Núñez

Secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC


Publicat: el 9/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 8 de març commemorem el Dia Internacional de la Dona, una data on recordem la lluita feminista de totes aquelles dones que van sortir al carrer i van unir-se per aconseguir uns drets i unes llibertats que mai havien tingut. A mi m'agrada recordar-les a totes, les primeres vindicatives, les revolucionàries, les socialistes, les sufragistes, les radicals i fins i tot m'imagino totes aquelles dones anònimes, mares i àvies, que van procurar per a les seves filles una vida millor. Tot això és la lluita per a l'emancipació de la dona.

Arran de les violències sexuals del 'Me Too' o els casos com el de la Manada va ressorgir la quarta onada del feminisme i la primera vaga feminista. Recordo aquells moments, emocionants i com pensava 'ara sí!' Però la realitat és que 'ara no'... Estem en l'any 2022 i la igualtat és encara una meta llunyana i les xifres de violències masclistes han augmentat. Per tot això aquest 8M 2022, predecessor de la quarta onada, ha de ser abolicionista. Abolicionista de l'esclavitud sexual i reproductiva, parlem de la prostitució, la pornografia i els ventres de lloguer. Ha de ser abolicionista del gènere i de tots els mandats culturals del patriarcat per subordinar a les dones. Ha de ser abolicionista per a l'emancipació de totes les dones. Amb la guerra a Ucraïna s'ha posat de manifest la situació de les mares de lloguer que són utilitzades com si fossin animals a les granges per satisfer els desitjos d'aquells i aquelles amb una bona situació econòmica. Cal demanar que la societat es posi les ulleres liles, demanar una mirada feminista, és a dir, una mirada crítica i ètica, ha de ser clau aquest 8 de març.

No hem de caure en el pessimisme per tot el que queda per fer i procurar veure l'oportunitat i la possibilitat. Fa poc llegia sobre la iniciativa per part del partit socialista d'elaborar una llei abolicionista de la prostitució que esmenaria les errades de lleis com la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar les violències masclistes. Al juliol del 2020 és va modificar la Llei 5/2008 i es va introduir la violència vicària (exercida als fills i filles per causar un dany insuportable a la dona), la de segon ordre (la que pateixen les persones que acompanyen a la víctima de violència masclista), la violència de les xarxes i digital i per última la violència obstètrica i reproductiva. Són sense dubtes, novetats que celebrem i molt!, perquè milloraran la situació de les dones, però que deixa fora d'escena a les dones que més violència pateixen, que són les dones del sistema prostitucional.

Què hem de fer per no perdre l'esperança? Doncs unir-nos a iniciatives legislatives que emancipen i alliberen a les dones. Encoratjar-nos a continuar avançant en la igualtat real i efectiva de dones i homes, sense perdre el pensament crític i ètic, que com no pot ser d'altra manera és el pensament i perspectiva feminista. I si dubtem que emancipa o que no, podem llegir a les teòriques feministes de la història que és sempre una assignatura pendent.

PAULA NÚÑEZ és secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.