La segregació per sexes: bressol de sexisme


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 25/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És molt positiu que la Generalitat, per fi, hagi denegat el concert a l'etapa de Secundària de l'escola Viaró, de Sant Cugat, que vol mantenir la segregació d'alumnes per gènere. És una mesura, la de la Generalitat, que arriba tard, molt tard, perquè la societat no ha de finançar els deliris excloents i sexistes de les escoles de l'Opus Dei. L'escola La Farga, a diferència de la Viaró, davant la perspectiva de quedar-se sense subvenció, ha optat per passar a ser mixta. Però no ho ha fet per convicció, només per ambició, per diners.

La retirada del concert és un pas endavant, però no prou satisfactori, atès que la segregació es mantindrà a Primària per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el 2020 va concedir cautelarment la renovació dels concerts d'aquesta etapa fins al curs 2025-2026. El TSJC fonamentava aquesta decisió en el fet que la llei d'aleshores, la LOMCE, deia que els centres segregacionistes tenien dret a rebre finançament públic. Per tant, en els propers quatre anys l'entitat segregacionista Opus Dei continuarà separant els infants de Primària en funció de si tenen penis o vagina.

Això no passarà, és clar, en l'etapa infantil de P0 a P5, en què l'educació ja és mixta perquè, segons sembla, en ésser infants tan menuts, el contacte sempre perillosament pecaminós que comporta la relació entre ambdós sexes no els afecta. A Primària sí que els afecta. Serien terribles les coses que podrien arribar a passar si un nen i una nena compartissin una taula, un exercici o una activitat. Uf! Només de pensar-hi ja esgarrifa. L'Opus, per amagar el rerefons ideològic, que és el mateix que prohibia l'accés de les dones a les universitats, s'inventa que dos estudiants del mateix sexe aprenen i rendeixen molt més que dos estudiants de sexe diferent. On vas a parar! La diferència és abismal! De fet, sembla que està comprovat, comprovadíssim, que la segregació fa que la gent sigui més intel·ligent, més brillant, més docta en tot. I també més pura, més immaculada, no ens n'oblidéssim! La segregació escolar garanteix una infantesa no corrompuda pels mals pensaments que genera ser alumne d'una classe mixta i amb professors de sexe diferent. Quin horror, ser nen i tenir professora! Quin horror, ser nena i tenir professor!

Es tracta, doncs, de mantenir l'estructura patriarcal i heteronormativa que separa clarament els rols masculí i femení per tal que pugui ser transmesa de generació en generació i de fixar la idea en els infants que per damunt de ser persones són home o dona, talment com si tot el que fem en aquesta vida fos indestriable del nostre gènere. En altres paraules, es tracta de transmetre als alumnes que els nens i les nenes són criatures destinades a tenir un futur diferenciat d'acord amb el sexe que els ha tocat.

El masclisme és probablement la xacra social més perniciosa de la humanitat, la més lesiva; només cal mirar el passat i el present per veure'n les conseqüències. Forja les actituds dominants vers el gènere i la sexualitat i situa l'home com a tòtem suprem i la dona com a ésser complementari. L'home neix cridat a ser cap de família, cap de colla i cap de tot; la dona neix per ser mare i servidora assistencial o sexual. Però són nombrosos els estudis científics que blasmen categòricament la segregació per sexes, perquè fomenta els estereotips de gènere i legitima el sexisme a tots els nivells de la societat. Tota segregació, ja sigui de gènere, de llengua, d'origen, de classe, de discapacitat o de caràcter racial, és involutiva i contrària als principis de l'ensenyament inclusiu. La segregació per gènere a les escoles no sols viola els drets humans, és també el bressol de prejudicis que fan més profundes les diferències entre les persones.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.