De Sant Jordi a Ferrater


  • Comparteix:

esther.madrona

Esther Madrona

Tinenta d'alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica


Publicat: el 26/abr/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Acabem de celebrar el primer Sant Jordi després dels dos llargs anys de la pandèmia, hem tingut l'oportunitat de retrobar-nos físicament i ja sense mascareta. Hem entrat a la 'normalitat', amb tot el que això implica.

Crec que no dic cap barbaritat si dic que molts catalans considerem el dia de Sant Jordi com una de les Diades més boniques que tenim. I encara més aquest any, que per fi hem pogut recuperar aquesta festa a les places i carrers on entre pluja, sol i l'arc de Sant Martí, la gent va poder gaudir de llibres, roses, activitats i bones estones.

Aquests dies, la ciutat viu immersa en la promoció de les lletres i la lectura: primer, amb un Sant Jordi del tot esperat i, uns dies més tard, la commemoració dels 50 anys de la mort de Gabriel Ferrater.

Aquest any 2022, la Generalitat de Catalunya l'ha nomenat any Ferrater, promovent un seguit d'activitats arreu del país per posar en valor la figura d'aquest poeta, lingüista, escriptor, traductor... que va passar els darrers anys de la seva vida a Sant Cugat.

Ferrater és un dels grans poetes del segle XX, algú que va saber revolucionar la literatura i la poesia catalana. La poesia de Ferrater té punts d'ironia, de sinceritat... i molt segurament un dels trets més característics de les seves creacions és la seva capacitat de dir-ho tot sense dir-ho tot.

Si em permeteu fer alguna recomanació, d'entre els seus aproximadament 50 poemes, algunes lectures per entrar en el món Ferrater podrien ser: 'La ciutat', 'A l'inrevés' i 'Gosar poder'. Us animo que fullegeu aquest gran autor i deixeu volar la vostra imaginació cap als mons que proposa: la poesia no té límits. A tall d'exemple:

Plena de carrers per on he tombat
per no passar els indrets que em coneixien.
Plena de veus que m'han cridat pel nom.
Plena de cambres on he cobrat records.
Plena de finestres des d'on he vist créixer
les piles de sols i de pluges que se m'han fet anys.
Plena de dones que he seguit amb la vista.
Plena de nens que només sabran
coses que jo sé, i que no vull dir-los.


Seguim...

ESTHER MADRONA (ERC) és tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.