Executat el desnonament del carrer de l'Oceà Glacial entre mossos i protestes

El litigi entre les dues famílies que hi viuen queda ara en mans de l'Audiència Provincial


  • Comparteix:

El jutjat ha donat ordre aquest dimecres al desnonament que manté en litigi dues famílies del carrer d'Oceà Glacial, número 16. Un ampli operatiu dels Mossos d'Esquadra, sol·licitat per requeriment judicial, ha donat cobertura a l'execució, que arribava després d'intents anteriors i ara amb data oberta -en qualsevol moment d'aquesta setmana-. El desnonament s'ha produït a primera hora del matí i per la força, ja que les tres membres de la família desnonada es trobaven dins l'immoble. Finalment, han quedat desnonades i a l'espera d'un dictamen judicial de l'Audiència Provincial de Barcelona que resolgui si s'han manipulat documents per poder justificar la ruïna econòmica de l'immoble, motiu aportat per la propietat per poder rescindir el contracte de lloguer indefinit de renda antiga que continuaven pagant i executar aquest desnonament.

Un conflicte que va començar fa 12 anys

El cas es va donar a conèixer fa dos anys i el novembre passat el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat va mobilitzar-se per aturar un desnonament en aquest immoble. El llançament era per a la família que viu al pis superior de la casa des de fa dècades amb un contracte de lloguer indefinit. Segons la família, els propietaris viuen a la planta baixa des de fa 12 anys i reclamen l'immoble al·legant ruïna econòmica, un dels pocs motius per rescindir un contracte de lloguer indefinit. La família, però, explica que els propietaris haurien falsificat un informe municipal de valoració de la casa, així com inflat el preu de la reforma. Tot plegat són unes acusacions que la propietat, que hi ha estat present en el desnonament, desmenteix.

El cas, però, ara l'haurà de dirimir l'Audiència Provincial per un presumpte delicte d'estafa processal. De fet, el mateix Ajuntament s'ha personat en aquesta causa. Segons ha concretat l'advocada del Sindicat que ha assistit les afectades, Helena Staromiejski, la família està preocupada per "com es repararà aquest dany que ja s'ha comès" si l'Audiència els hi acaba donant la raó.

La família confiava que aquesta via penal aturés el desnonament d'aquest dimecres, però no ha estat així.

El desnonament

L'execució del desnonament ha començat a primera hora del matí amb la presència de diversos efectius dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers de la Generalitat. Per dur-lo a terme, l'operatiu policial ha tallat l'accés al carrer, al qual no es podia accedir ni en vehicle ni a peu. Això ha fet que la protesta convocada pel Sindicat de Llogateres quedés a l'entorn de la via, amb una quarantena de membres que s'ha mantingut fora de la zona acordonada per donar suport a la família. Fins i tot, l'advocada del Sindicat ha hagut de trucar als jutjats per demanar la nul·litat de l'operació si no la deixaven passar. Finalment, ha pogut accedir-hi.

Tot i això, el desnonament finalment s'ha executat a la força i les tres membres de la família han hagut de sortir de l'immoble, on encara els hi queden algunes pertinences. Després d'agrair el suport al Sindicat de Llogateres i als Bombers de la Generalitat, la família ha carregat contra una execució que consideren injusta i un cas que les manté en processos judicials des de fa una dècada. "Això s'hagués pogut parar", ha afirmat una de les afectades, Núria Soto, qui considera que es tracta d'un cas en què guanya "qui té poder". "Sortim amb el cap ben alt, amb molta dignitat, seguirem lluitant-ho", ha conclòs Soto.

De la seva banda, el Sindicat de Llogateres ha qualificat els fets de "barbàrie". "És una barbàrie que et despertin a les set del matí vuit furgones de la policia, és una barbàrie que et despertin a cops de porra, és una barbàrie una data oberta amb un procés penal que no està resolt", ha afirmat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Mariona Bota.

Ara, la família té previst allotjar-se a casa d'algun familiar o amic, o bé fer ús dels recursos habitacionals que els hi ha facilitat l'Ajuntament. "Aquesta família pot disposar dels recursos que posem a disposició de les famílies en situació de vulnerabilitat, que són habitacionals. Els hem de concretar, però el cas és que aquesta família l'han fet fora de casa seva i en aquesta ciutat aquesta setmana tenim cinc desnonaments", ha lamentat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, que hi ha estat present.








Núria Soto

És el reflex d'un sistema de merda amb procuradors, jutges, oficials, comitives i gent que no val res. És el resultat de quan hi ha diners i poder qui surt guanyant. Sortim amb molta dignitat, seguirem lluitant-ho. Han rebentat portes, han fet de tot, era un desnonament obert.

Mariona Bota

Els fets d'avui són una barbàrie. És una barbàrie que et despertin a les set del matí vuit furgones de la policia, és una barbàrie que et despertin a cops de porra, és una barbàrie una data oberta amb un procés penal que no està resolt. Això continua amb aquest cas i tots els que venen.

Núria Gibert

Aquesta família pot disposar dels recursos que posem a disposició de les famílies en situació de vulnerabilitat, que són habitacionals. Els hem de concretar, però el cas és que aquesta família l'han fet fora de casa seva i en aquesta ciutat aquesta setmana tenim cinc desnonaments.

Helena Staromiejski

El que li preocupa sobretot a la família és com es repararà aquest dany si l'Audiència els hi acaba donant la raó. Les esperances són poques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.