Sembla que tot es mou a Sant Cugat


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener

Crític cultural


Publicat: el 4/jun/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dia 23 del mes passat un terratrèmol de magnitud 2,5 es va percebre a Sant Cugat cap a les 21.09 h, sense causar danys coneguts, així com a les comarques del Baix Llobregat i el Vallès Occidental segons informa l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Cal dir que jo a la Floresta no vaig notar absolutament res potser perquè havia acabat de sopar i, com sempre que puc, alternava els diversos telenotícies a la recerca d'informació variada que, gairebé sempre, em porta a una sensació de retorn al passat i de vergonya aliena al comprovar que les experiències no serveixen per a res i aquest etern retorn és una maledicció que sembla inevitable, sigui la guerra a Ucraïna (l'operació militar especial segons Putin) o l'aplicació del 25% de castellà a l'ensenyament a Catalunya. Ja ho veuen que començo l'article d'opinió una mica en baixa forma.

Si passo al meu espai habitual, les arts escèniques, cal dir que el passat mes de maig, per cert el darrer de la programació de la temporada oficial al TA, ha tingut moments per no recordar que ara comento: El dissabte dia 7 es va representar 'Golfa' una obra de José Padilla que va ser l'espectacle més votat en la categoria de Públic Jove del procés participatiu 'Tu decideixes la programació del Teatre-Auditori'. El teatre amb mitja platea i públic adolescent i/o jove no superava les 10 persones. La pregunta és: quants van votar? I, es va fer alguna gestió als instituts perquè hi anés gent directament vinculada al contingut de l'obra i més considerant que s'anunciava un col·loqui en acabar la funció?.

El diumenge 15, concert de la Franz Schubert Filharmonia, aquesta aposta per tenir una orquestra simfònica habitual a part de la Simfònica del Vallés i la Simfònica Sant Cugat, és a dir augmentar el nombre de concerts d'acord amb el propòsit anunciat de Sant Cugat viu la Música Clàssica, un projecte configurat ja fa uns anys. Aquest concert programava una obra coneguda i atractiva com 'Les quatre estacions' d'Antonio Vivaldi amb una violinista solista com Liza Ferschtman i, sobretot, la direcció de Rinaldo Alessandrini. Abans de començar el concert s'anuncia l'absència d'aquest director que, de ben segur, molts dels pocs espectadors que no omplien el teatre, venien a veure. No es coneixia el fet d'aquesta absència uns dies abans, per comunicar-ho als que havien comprat les entrades també per veure Alessandrini?

El divendres 20 de maig anem al TA a veure "Ferrater G.". S'anuncia que es la cloenda del Festival Barnasants 2022, "un espectacle poètico-musical amb motiu del centenari d'aquest gran poeta, crític, lingüista i professor". Sabem que es tracta d'una coproducció del Festival Barnasants, de l'Ajuntament i del Teatre-Auditori, però el que no sabem, jo com a mínim no ho esperava, és que hi ha una primera part que funciona com si el Festival Barnasants hagués llogat el TA per fer la seva entrega de premis i distincions, segur que totes mols ajustades a la realitat, però que per alguns dels presents que havien anat a veure l'espectacle "Ferrater G." no tenia sentit. Per cert, cal dir-ho de seguida, amb un màxim de 250 persones a la platea. Un espectacle dedicat a Ferrater que no tenia consistència, ni força estètica, amb unes intervencions en pantalla d'Estel Solé fent de Ferrater que, vaig pensar, si ell ho pogués veure li agafaria un atac de riure o ves a saber tu... Unes adaptacions musicals de Meritxell Gené i Pau Guillamet 'Guillamino' irregulars, poc convincents i poc ferraterianes, i dos ballarins intentant donar cos al poeta i al seu amor femení que demostraven voluntat mal resolta.

En la línia de potenciar la música clàssica a la ciutat, cal dir que totes les propostes han de ser considerades un esforç positiu a les que cal donar suport, es va presentar el dimarts dia 24 Angular, Festival Clàssica Sant Cugat "amb la voluntat de convertir-se en un referent de les propostes musicals d'estiu". Un total de 5 concerts del 8 al 15 de juliol amb dos escenaris, el principal i nou a la llotgeta del Monestir i el secundari al claustre, tots dos uns espais que des del punt de vista de l'entorn són fantàstics. Un festival dirigit per Patrícia de No, una flautista santcugatenca que imparable porta arreu la seva qualitat com intèrpret i que des de fa un temps està vinculada també a la gestió, com és el cas d'aquest Angular, a qui desitjo el millor resultat però advertint d'un problema que espero no sigui obstacle pel gaudi dels espectadors. A les nits del mes de juliol a la plaça d'Octavià funcionen moltes terrasses i tothom té dret a fer-ho.

Finalment, una referència a una iniciativa molt interessant del TOT, convocatòria de diferents diàlegs a la Sala Clavé de la Unió amb el títol futurible de 'Sant Cugat 2030', amb una participació prou nombrosa que, des de diferents vessants intentava explicar l'evolució amb un estudi sociològic, propostes per a una ciutat per viure, sostenible i pol econòmic, per acabar amb un diàleg entre l'actual alcaldessa, Mireia Ingla, i l'alcalde, Lluís Recoder, que ho va ser de 1999 fins al 2010 i que ja ha suscitat una resposta de les dues alcaldesses anteriors a l'actual Mercè Conesa i Carmela Fortuny.

La ciutat es mou, el poble dins també, però el futur no es pot mirar com abans perquè res del que configura la ciutat avui i res del que pot ser demà es pot basar amb el model dels anys 60 i 70, ni aquí ni enlloc.

A Sant Cugat del Vallès (ja no es diu així?) tot es mou.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.