Pensions (I) : La màgia del 5%


  • Comparteix:

toni.canals

Toni Canals

President de l’assemblea del PSC Sant Cugat


Publicat: el 27/jul/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tu guanyes poc. Posem que el salari mínim: 14 pagues de 1.000 euros. Suposem que la teva vida és difícil i que quan et jubilis guanyaràs només el doble del salari mínim: 2.000 euros. Diguem que al llarg de la teva vida hauràs guanyat de mitjana (2.000 + 1.000) / 2 = 1.500 euros.

Suposem que el sistema de pensions ho passarà malament i quan et jubilis només tindràs una pensió equivalent al 60% del teu darrer salari: 2.000 x 0,6 = 1.200 euros per 14 pagues. Poc?

Recorda que la teva vida ha estat dura, que l'economia no ha anat gaire bé i que la Seguretat Social està pràcticament en fallida. Ara imagina que cada any haguessis estalviat per a una pensió complementària el 5% del teu salari. Sense aquests diners (50 euros mensuals al principi i 100 al final) reconeguem que series igual de pobre i la teva vida hagués estat (pràcticament) igual de dura, sense aquest cafè diari que representaria aquest estalvi.

Què passaria ara? Hauries estalviat durant 40 anys (la teva vida laboral completa) dues anualitats del teu salari mitjà (40 x 5%). Amb els interessos o rendiments esperables a tan llarg termini probablement tindries 3 anualitats del teu salari mitjà acumulades.

Recordeu: 1.500 x 14 = 21.000 X 3 = 63.000 euros.

Què es pot fer amb aquests diners? No tant, recorda que ets pobre. Ah, bé, pagar deutes, per exemple, o fer aquest viatge que no has pogut fer (perquè eres pobre...) o... constituir una pensió complementària. Per a unes rendibilitats normals (les històricament produïdes) et pot assignar una pensió del 8% anual de l'import inicial: en euros, 63.000 x 0,08 = 5.040 euros. Una porqueria? Doncs és el 24% del teu salari mitjà de la teva vida i el 18% del teu darrer salari.

Què vol dir això? Que tindries 360 euros a afegir a la teva pensió mensual (per catorze pagues) o que la teva pensió ja no seria del 60% del teu darrer salari sinó del 78%, és a dir com ara. Prevenir les inevitables retallades a les pensions està a la teva mà amb un petit esforç, encara que no ho oblidis: seguiràs sent pobre. Ah, una altra cosa. Amb aquest petit estalvi et podries jubilar 3 anys abans sense patir les retallades per jubilació anticipada.

Toni Canals és el president de l’assemblea del PSC Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.