Destrosses i més destrosses

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 29/jul/22
Opinió| Columnes

D’acord amb l’actualitat, fa setmanes que el vandalisme contra treballs artístics o contra el patrimoni públic apareix en aquesta columna. Ja fa temps que Sant Cugat registra uns índexs força elevats en aquest sentit i, més enllà d’algun cas esporàdic, no es produeix cap detenció ni identificació, fins al punt que, atesos els resultats, es diria que ni tan sols s’obre cap investigació. ‘Coses que passen’, semblaria el lema oficial.

En aquesta línia, vull recordar l’anonimat i la impunitat de què gaudeixen els cremadors d’infinitat de contenidors amb un cost de milers i milers d’euros. L’únic cas rellevant de detenció va ser el de l’individu que va destrossar la Creu de Terme medieval del Monestir, i encara gràcies al fet que la creu li va caure al damunt i va haver de ser ingressat a l’hospital. Pel que fa a les pintades que van aparèixer a les parets del Monestir, amb un cost de 4.000 euros, tot ha quedat molt difús, i res no se’n sap dels autors de les moltes destrosses que sistemàticament es fan a la ciutat.

Foto: Víctor Alexandre

Pintades al mural de la Rambla del Celler / Foto: Víctor Alexandre

Entre aquests atacs vandàlics hi ha destrosses a vehicles aparcats al carrer d’Ordal, destrosses a l’exposició del Turó de Can Mates, destrosses en vehicles aparcats a la plaça de Can Cadena de Valldoreix, destrossa d’una marquesina d’autobús i de mobiliari urbà a Valldoreix, destrossa d’imatges del festival Lumínic, destrossa de papereres al parc de la Pollancreda, destrossa de senyals de trànsit al carrer de Pau Casals i a l’avinguda de les Corts Catalanes, destrossa d’un mural a la rambla del Celler... Acompanyo aquest text amb fotos d’alguns dels fets esmentats.

Foto: Víctor Alexandre
Una senyal de trànsit trencada a l'avinguda de les Corts Catalanes / Foto: Víctor Alexandre

Tot això, és clar, sense comptar les pintades que apareixen a parets i portes de cases particulars, com ara les recents del carrer de Sant Bonaventura. No és fàcil trobar dades que ens informin sobre els índexs de vandalisme a Sant Cugat per la qual cosa penso que estaria bé que, a través de la policia, els mitjans de comunicació locals aprofundissin en aquesta qüestió per tal de saber en quin punt ens trobem. La percepció de la gent, quan els demanes l’opinió, és que el vandalisme a Sant Cugat, d’un temps ençà, ha crescut espectacularment.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista