Sant Cugat Fantàstic


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener

Crític Cultural


Publicat: el 21/set/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els dies 23, 24 i 25 de setembre torna als Cinemes Sant Cugat el Festival Sant Cugat Fantàstic en la seva vuitena edició que aquest any es dedica als fenòmens paranormals. Això em fa pensar en el fenomen, no sé si inexplicable, de que el mateix dia aparegui la notícia positiva de que la nova i renovada llibreria Alexandria obre les portes, després d'haver tancat a principis d'any i la negativa de que la llibreria El Celler de Llibres demani als seus clients que comprin vals de fins a 200 euros per gastar fins la nit de Reis per resistir, diuen, una caiguda de vendes generalitzada i l'increment dels costos fixos. Probablement caldria saber quants dels compradors habituals de llibres d'aquestes dues llibreries han passat a comprar llibres per Amazon, probablement més durant la pandèmia, una tendència que es dona a tota mena de comerços.

El món paranormal és present arreu. No els hi sembla esotèric el fenomen generat per la votació al ple municipal del dilluns dia 19 per declarar persona non grata al jutge Pablo Llarena?. Dic esotèric perquè no li trobo explicació coherent i racional a l'enfrontament entre partits que sembla, dic sembla, haurien d'estar absolutament d'acord amb aquest tema i que, tot i votant el mateix, es llencen els trastos pel cap d'una forma que Don José María Aznar contemplaria amb aquell somriure tan encisador que li faria recordar les seves paraules: "Antes de romperse España se rompe Cataluña". Esperem que les obres de remodelació de la sala de plens que comencen ara per adequar-la a les necessitats actuals, serveixin també per restaurar el sentit comú.

Sant Cugat es fantàstica perquè, apart de tenir més piscines que ningú, també és la ciutat catalana més jove amb menys de 40 anys de mitjana. El 19,8% dels 94.012 santcugatencs tenen menys de 15 anys o sigui 18.652 veïns de Sant Cugat però, es clar, un 14% o sigui 13.493 tenen més de 65 anys i l'evolució demostra que tot i aquest percentatge de joves i la mitjana abans esmentada, la ciutat envelleix. Això vol dir que cal considerar molt bé la despesa dedicada a les voreres, a les zones de descans en les places i en els parcs i, per dir una cosa, que a algú li semblarà ridícula, tenir molt present la normativa per als patinets, bicicletes i altres mitjans de transport utilitzat bàsicament per circular pels lloc adjudicats i no fer-ho per carrers i places per vianants i ser molt rigorós quan no es compleixen les normes, cosa molt més freqüent i perillosa del que pot semblar.

Hi ha una experiència fantàstica, gairebé paranormal, en el jardins del Monestir concretament la zona de vianants que va de la plaça Augusta passant per davant de la Casa de Cultura, un camí transitat per molta gent sobretot els dijous quan hi ha el mercat, que és la persistència de la sorra que la pluja desplaça cap el camí i que embruta tot l'espai dels vianants. Pot estar aquesta sorra dues setmanes sense que el servei de neteja la tregui i que, òbviament, és va assecant suposant un perill per relliscar, persones grans, nens i nenes, sense que ningú faci res per evitar-ho.

Afortunadament sempre hi ha notícies que aixequen les esperances i confirmant que Sant Cugat segueix sent fantàstic per a alguns. La farmacèutica Uriach, sense fer cas al president d'Andalusia Juanma Moreno, trasllada la seva seu a Sant Cugat. Una empresa amb més de 180 anys d'història que l'any 2021 va fer 235 milions d'euros de facturació que s'afegeix al parc internacional d'empreses que hi ha a la ciutat i que la converteix amb la ciutat amb el PIB més alt de Catalunya. No ara, de seguida, però potser una visita l'any vinent per veure si pot ser empresa col·laboradora del Teatre-Auditori, no?

Ja ho deia al principi, no és estrany que a Sant Cugat es faci el Sant Cugat Fantàstic... és una ciutat fantàstica, inclús la responsable del Servei Local de Catalá de Sant Cugat, Mar Oñate afirma que "el català a Sant Cugat està millor que a altres pobles...", és clar que afegeix "però és millorable". Doncs sí Mar Oñate, com tot. Sant Cugat és fantàstic però es pot millorar.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.