Parlar-ne, escoltar i posar-hi nom


  • Comparteix:

sandra.casat

Sandra Casat

Regidora de Junts per Sant Cugat


Publicat: el 10/oct/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui és el Dia Mundial de la Salut Mental, un dia que neix fa trenta anys promogut per la Federació de Salut Mental amb la finalitat d'equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat, lluitar contra l'estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que millorin l'atenció.

I és que la salut mental és un dels grans reptes de la societat, ja que sovint es viu des del desconeixement i amb una certa incredulitat provocada per la invisibilitat d'aquests trastorns. Gairebé tothom és capaç de veure la vulnerabilitat en una persona amb una cama trencada, una deficiència visual, sordesa o qualsevol altra malaltia física i sent l'impuls d'ajudar i acompanyar; no es pretén que una persona amb un braç trencat carregui les bosses de la compra, oi?

Amb la salut mental sovint hi ha més incredulitat i demanda de millora immediata que amb la salut física; us semblaria lògic dir-li a la persona amb el braç trencat que carregant les bosses de la compra el braç s'enfortirà? Doncs sí que se sent dir: "no entenc com pots estar deprimida si tot et va bé, tot està al teu cap". I aquest és el principal problema, haver d'entendre per poder creure: "si no lo veo, no lo creo".

És el moment de parlar-ne, de parlar-ne molt, de treure l'estigma i d'acompanyar sense jutjar. De donar validesa a les paraules i al patiment manifestat per qui l'expressa. També és el moment d'escoltar, escoltar i posar-hi nom, d'invertir recursos, de trencar barreres invisibles i de fer autocrítica.

Segurament tinc a prop aquest patiment. Jo, des del meu petit món puc revisar-me, apropar-me, creure i posar paraules a allò que visc, perquè no tinc por a què diran o a ser jutjada.

SANDRA CASAT és regidora de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.