Una Alimentació Conscient

Alba Gordó

Alba Gordó


Publicat: el 18/oct/22
Opinió| Columnes

Gairebé tota l'energia de la qual disposem ens ve del sol. La dels aliments que mengem, que han fixat les plantes, que ha passat després a la carn a través de l'alimentació del bestiar (amb una pèrdua del 90%, però, això sí), però també la que fa funcionar motors de vaixells, avions, cotxes, camions i tractors, la del carbó o la del gas natural que encara escalfa tantes llars. Aquesta és energia que van fixar els organismes fa milers de milions d'anys, que la terra ha compactat i concentrat i, en el cas del gas, que s'ha anat 'putrefactant'.

Fa 100 anys, els nostres avis s'alimentaven d'allò que tenien a prop. Llegums, cols, fruita, ous i formatge, que feia de bon guardar. Ara, al novembre, moltes famílies feien matança per disposar finalment de l'energia, l'aliment, que els havia anat sobrant al llarg de l'any i amb el que havien pascut el garrí. Des d'aleshores la població s'ha multiplicat per 4, hem augmentat substancialment el consum de carn i duem productes d'arreu per tal de disposar sempre d'allò que és moda o ens han fet creure més plaent. Maduixes al desembre i taronges al juliol.

Però aquest model fa aigües i cal que l'abandonem abans no ens abandoni ell a nosaltres. Tenim el repte de gestionar un món canviant i molt més brusc arran de l'augment de la temperatura global, on hi viuen moltes més persones, que serà, per tant, molt més complex. I tenim el repte de fer-ho amb cada cop menys recursos. És aquí on caldrà falcar allò que és imprescindible i dedicar-hi molts més esforços. Necessitem polítiques d'alimentació fortes, fomentar les vocacions pageses i agràries, i vincular la producció a la temporalitat, la proximitat, la regeneració del sòl i el consum. Necessitem tornar a l'alimentació vinculada al territori i recuperar moltes de les formes del passat i reduir, de manera substancial, el consum de carn i productes d'origen animal. A Sant Cugat, fa temps que treballem en aquesta línia amb projectes com el d'Alimentem Collserola. Ara, fem un pas més i impulsem la Setmana de l'Alimentació Conscient. Vine, participa-hi, i suma't al canvi!

ALBA GORDÓ és regidora de Sostenibilitat i Joventut (ERC)