Sanitat a Catalunya: dels vergonyosos pressupostos passats a la por pels que han de venir


  • Comparteix:

assun.reyes

Assun Reyes

Membre de Marea Blanca Sant Cugat


Publicat: el 5/nov/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests darrers dies, alguns mitjans de comunicació han publicat el resultat d’un estudi en torn als pressupostos i la despesa social de les diferents comunitats, realitzat per l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials d'Espanya.

El concepte 'pressupostos socials' inclou: educació, sanitat, i serveis socials.

És un estudi comparatiu entre comunitats autònomes i, tal i com a continuació detallarem, Catalunya en surt molt mal parada. És sorprenent que aquestes dades vergonyoses ens deixin indiferents. Sembla que les tinguem assumides. Tots i totes coneixem de la degradació dels serveis a les persones que hi ha al nostre entorn, en tots i cadascun dels àmbits que hem anomenat. Ho percebem, ho confirmem amb dades i estudis d’aquest tipus, reafirmem la nostra creença i la reacció és ... anecdòtica.

Els resultats de la investigació complerta els podeu trobar a tres enllaços.

*Enllaç 1

*Enllaç 2


Per tal de que siguin dades fàcilment manejables, evidenciant la cruesa del que demostren, nosaltres només assenyalarem el global i la partida de sanitat.

La despesa social a Espanya es va anar recuperant entre el 2009 i el 2019, de 116,9 milions d'euros al 2009, a 122,5 al 2019.

Però en valors relatius, al 2010 el pressupost social a Espanya representava el 67,4% del total. Al 2021, un 58,5%, 9 punts menys.

Pel que fa a la desigualtat territorial en despesa social al 2021, la mitjana a Espanya ha estat de 2.774 €/habitant/any, de 3.371€/habitant/any a Extremadura (la comunitat amb una despesa més alta) i de 2.423 a Catalunya la penúltima, només per davant de Madrid.

Si parlem estrictament de sanitat, al 2021 la mitjana a Espanya ha estat de 1. 478 €/persona/any, a Astúries (la comunitat amb una despesa més alta) 1.931/persona/any, i a Catalunya, penúltima comunitat del ranking, 1.246€/persona/any, novament només per davant de Madrid.

Un altre aspecte a valorar és el comparatiu de l'impacte de la pandèmia en el percentatge de pressupost destinat a polítiques socials. L'estudi fa la comparativa entre el 2019 i el 2021. La mitjana a Espanya és de - 2,67 punts, i a Catalunya - 5,6 punts, el qual representa 969 milions d'euros menys. Hem de remarcar que hi ha comunitats que en aquests anys han augmentat aquesta despesa. Només Madrid, Múrcia i Catalunya l'han reduïda.

Aquestes són les dades que no ens sorprenen. Però sí que ens donen arguments per lluitar! Volem uns pressupostos que no deixin Catalunya a la cua en despesa social, i que prioritzin la cura a les persones. Entre altres consideracions, també volem que el 25% del pressupost de salut sigui per a l'Atenció Primària, com a garantia d'equitat, dins d'uns pressupostos globals que siguin veritablement socials.


ASSUN REYES és membre de Marea Blanca Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.