L'habitatge: Eina d'opressió


  • Comparteix:

oriol.bosquet

Oriol Bosquet

Militant de la CUP Sant Cugat


Publicat: el 4/nov/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El preu de l'habitatge s'ha disparat els últims anys de forma generalitzada, ofegant encara més a la classe treballadora d'arreu del país. I això no és pas una casualitat, sinó que és culpa directa del lliure mercat de l'habitatge on campen grans tenidors i fons voltors que fan encarir encara més el preu. Especulen amb el dret a tenir un habitatge digne i conseqüentment, amb el nostre present i amb el nostre futur. Tot això forma una part d'un sistema incompatible amb la vida.

El capitalisme vol que tinguem por per a no molestar massa: és una manera de prevenir revoltes i a l'hora d'oprimir i extreure un benefici maximal. Una de les formes de provocar aquest sentiment de por és l'amenaça d'acabar sense sostre i acabar essent desprestigiat i rebutjat socialment. I dins del marc del capital, no existeix cap altra manera de generar por a ser rebutjat socialment que dissenyar un mercat d'habitatge salvatge, destinat a oprimir i escanyar a la classe treballadora.

Ens forcen a treballar a qualsevol cost per a pagar hipoteques abusives, o lloguers absurdament alts, i això només per a no acabar sucumbint al rebuig social. Alhora, el capitalisme n'extreu benefici de tot això: Fa que els treballadors hàgim d'acceptar condicions precàries, jornades de moltes hores o sous injustos o una combinació de les tres només per a mantenir el nostre prestigi social de creure que posseïm una propietat, creat a consciència pel sistema capitalista.

D'aquesta manera el lliure mercat d'habitatges configura un engranatge perfectament lubricat de la maquinària del sistema capitalista en el qual vivim. És per això que, si volem derrotar al sistema, si volem vèncer i crear un món just, és un deure destinar part de la lluita a fer nostre el sistema d'habitatges que tant perjudica els nostres i tant beneficia als seus, als de sempre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.