Dels aliments, la política i molt més...


  • Comparteix:

lidon.martrat

Lidon Martrat

Militant de l'assemblea local de la CUP Sant Cugat


Publicat: el 18/nov/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fem l'exercici de tancar els ulls, recordar què vam sopar ahir (els que tenim la sort de fer mínim tres àpats al dia), i intentem visualitzar quanta informació tenim sobre els aliments que vam gaudir (o potser deglutir sense donar-li més importància): d'on venien? Qui els ha produït? Com? I ja posats: Qui els ha comprat (a on?) i cuinat?

Possiblement ens adonarem de la desconnexió que tenim respecte a l'origen dels aliments i de qui ens alimenta. Una desconnexió provocada per l'evolució de la societat capitalista en què, com tantes altres necessitats bàsiques, els aliments han deixat de ser un dret universal a ser una mercaderia.

Així hem anat arribant a la situació actual en què: - Malgrat les promeses de la revolució verda, gairebé 900 milions de persones al món segueixen passant fam segons la FAO (dels quals la majoria són petits pagesos i pageses que alimenten al món) - El sistema alimentari és el causant de fins a 1/3 de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle, - La petita i mitjana pagesia està en camí de desaparèixer (no és una exageració): hem passat del 23% de població ocupada en el sector primari al 1965 al 1,6% al 2013 i baixant- La famosa dieta mediterrània tan pròpia del nostre entorn i tan saludable està desapareixent, i el 25% de les morts al món estan causades malalties provocades per una mala alimentació.

El què sí ha crescut i molt és la concentració i els beneficis de l'agroindústria tant en el sector de les llavors, com en la producció i la comercialització d'aliments: el negoci dels aliments en poques mans.

La única manera de reaccionar a això és ésser conscients com a societat que alimentar-nos és un acte polític: escollint com ens alimentem, triem quin model de societat volem construir.

Des de la política institucional, els municipis hi tenim molt a dir. Actualment gairebé el 55% de la població mundial viu a les ciutats, i hem de reconnectar els espais i les persones amb el seu món rural i de producció d'aliments. En un context on amb total seguretat continuarem patint pandèmies i desastres naturals, l'autoabastiment i sobirania alimentària són elements claus dels quals estem molt lluny, i sense pagesia ni terra cultivable són impossibles. Aquí hi ha moltes intervencions necessàries des de l'administració: des de la compra pública d'aliments amb criteris de sobirania alimentària de menjadors escolars, socials, residencials i hospitalaris, fins a la planificació urbanística i els programes de relleu generacional perquè la gent jove que vulgui fer de pagès no hagin de marxar. I sobretot l'imperatiu ètic de garantir el dret a una alimentació adequada (no qualsevol alimentació) a tota la ciutadania, des d'una perspectiva empoderadora i no assistencialista de garanties de rendes, participació en les decisions, control de preus, etc.

I des de la POLÍTICA en majúscules, la que exercim cada dia quan ens organitzem com a col·lectius, es pot fer molt per teixir la sobirania alimentària, amb xarxes de suport mutu entre pagesia agroecològica i persones vulnerabilitzades, organitzant-nos com a consumidores per no dependre de la gran distribució, fomentar i practicar dietes que ens cuidin a les persones, al planeta i als nostres territoris, reclamant i recuperant sòl agrari, posant la vida, de nou, al centre.

LIDON MARTRAT és militant de l'assemblea local de la CUP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.