Intrigues, conxorxes, enraonies i sang

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 16/des/22
Opinió| Columnes

Per estrany que sembli, són moltíssims els santcugatencs que encara ignoren que des de fa gairebé un quart de segle, pels volts de Nadal, a la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat, es representa l’obra 'Pedra i Sang' que reviu l’assassinat de l’abat Biure durant la missa del Gall del 1350 a mans de Berenguer de Saltells. Sap greu, aquesta ignorància, perquè el muntatge anual de l’obra escrita per Josep M. Jaumà és patrimoni local i perquè, amb diversos elements de llegenda, narra un fet verídic amb mòbil econòmic: d’una banda, l’enuig de Berenguer de Saltells, en veure que l’herència que li corresponia anava a parar al Monestir per decisió del seu pare; de l’altra, l’ambició de l’abat Biure, ordint una trama per quedar-se els diners.

Durant deu anys, els personatges de l’abat Biure i Berenguer de Saltells els van encarnar Jaume Pla i Joan Berlanga, respectivament, que, tot seguit, van ser rellevats per Xavier Tor i Francesc Ollé amb la col·laboració especial de Carles Martínez en el paper del rei Pere III, el Cerimoniós. En tots els casos, la direcció ha estat sempre de Dolors Vilarasau. Enguany, però, els problemes de salut de Xavier Tor han aconsellat que redueixi a la meitat el nombre de funcions i que sigui Ricard Mariné qui n’assumeixi l’altra meitat. Canvis, aquests, que s’han aprofitat per iniciar un cert relleu generacional, com ara que Dolors Vilarasau incorpori l’actriu Martina Vilarasau com a codirectora tot obrint la porta, si aquesta ho vol, a fer-hi noves aportacions en edicions posteriors. Martina Vilarasau, filla de la Dolors, va aparèixer en la primera representació, l’any 2000, quan tenia vuit anys, i, d’aleshores ençà, ha intervingut en totes les que s’han fet.

Si no l’heu vista, aneu-hi. Tant si residiu a Sant Cugat com si no, us ho passareu bé. Hi trobareu ambició, poder, cobdícia, intrigues, conxorxes, enraonies i sang i coneixereu un capítol netament shakespearià de la història de Catalunya.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista